14.10.2020.

10:19

Foto:

Planeta

U HRVATSKOJ OBOREN CRNI REKORD! Objavljene najnovije brojke, NE PIŠE IM SE DOBRO

Trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 3.210 od kojih je 441 pacijent na bolničkom lečenju, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Od tog broja na respiratoru je 27 pacijenata.

Od 25. februara u Hrvatskoj je do danas ukupno je zabeležena 21.741 osoba zaražena novim korona virusom, od kojih je 334 preminulo.

Oporavilo se ukupno 18.197 osoba od toga 308 u poslednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 16.598 osoba.

Do danas su ukupno testirane 372.683 osobe, od toga 6.448 u poslednja 24 sata.

Dosadašnji najveći broj novozaraženih zabeležen je 8. oktobra kada su bila 542 nova slučaja.

U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabeleženo je 211 novih slučajeva zaraze.

Grad Zagreb je juče doneo program mera po kojima je obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima.

Takođe, obavezno je korišćenje maski i na otvorenim prostorima gde nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra. Obustavljaju se posete svim korisnicima domova za starije kao i izlazak korisnika izvan domova na dve nedelje.

Objavljene su i nove preporuke za ugostitelje i svadbe. Prema novim preporukama razmak između stolova u svim ugostiteljskim objektima mora biti najmanje tri metra, razmak između gostiju najmanje metar i po, zabranjeno je stajanje i stajaća mesta, kao i plesanje i plesni podijum.

U Hrvatskoj, osim što se sada i kafićima i restoranima uvodi zabrana rada nakon ponoći, a svi gosti moraju da nose maske svuda sem za stolom, jedna od novosti su i korona-redari koje moraju da osiguraju ugostiteljski objekti, po jednog na 50 gostiju.

- Korona-redari su jedna od mera, to su osobe koje vlasnici obekta odrede, njihova je svrha da sprovode mere HZJZ-a. Vlasnici ugostiteljskih objekata su dužni da od danas odrede korona-redare - objasnio je njihovu funkciju pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Damir Trut za RTL.