15.10.2020.

07:10

Foto:

Planeta

KASPIJSKO ČUDOVIŠTE, NOĆNA MORA NATO GENERALA! Špijunski satelit SAD snimio ga je prvi put 1967, ZALEDILI SU SE kad su videli o čemu je reč, a sada je čudo SSSR-a ponovo UDARNA VEST! (VIDEO)

Snimak načinjen dronom nastao je na obali Kaspijskog mora, nedaleko od grada Derbenta, a napravila ga je agencija Raptli.

Ekranoplan MD-160, kombinacija aviona i ratnog broda, neobična je vojna mašina. Ima 400 tona, i iako izgleda kao avion zbog krila i turbo motora, u stvari je brod ratne mornarice koji je bio naoružan supersoničnim projektilima.

A post shared by Vitaliy Raskalov (@raskalov) on Sep 21, 2020 at 7:18am PDT

Ovaj ekranoplan je donet iz baze ruske mornarice u Kaspijsku do Derbenta, gde bi trebalo da bude izgrađen Patriotski park sa vojnom temom.

Tokom Hladnog rata, napravljen je samo jedan primerak ekranoplana, koji je bio u službi od kasnih osamdesetih do sredine devedesetih. Njega je "otkrio" prvi američki špijunski satelit "Korona" 1967. godine. Tada su generali NATO dobili na desetine fotografija na kojima se nalazila čudna letelica koja je bukvalno lebdela iznad vode. Upravo su stručnjaci u Pentagonu nazvali objekat "Kaspijsko čudovište".

Kako prenosi televizija Zvezda, na snimcima je bio prikazan probni let sovjetskog eksperimentalnog ekranoplana, koji je poslužio kao osnova za proizvodnju ekranoplana-raketonosca "Lunj", koji je spušten na vodu 1987. godine.

„Leteo“ je na visini od nekoliko metara iznad vode i namena mu je bila da napada ciljeve na moru. Dugačak 75 metara, sa dopunski mrezervoarima moga je da lebdi 4.000 km!U naletu mogao je da lansira 6 supersoničnih protivbrodskih raketa "moskit", niskog profila leta koje su mogle da oštete i nosače aviona.

Bio je poznat po svojoj velikoj brzini od čak 550 kilometara na sat (297 čvorova). Poređenja radi, najbrži moderni brodovi kreću se pet puta manjom brzinom.

Glavna taktička prednost bila je to što što je „Lunj“ mogao neprimetno da se prikrade neprijateljskim brodovima. Nizak profil leta, praktično lebdenje iznad vode, obezbeđivalo je ekranoplanu da u velikoj meri ostane „ispod radara“ i da se zahvaljujući svojoj brzini, maksimalno približi neprijateljskom objektu ili grupi neprijateljskih objekata. 

Sovjetski Savez i Rusija bile su jedine zemlje koje su posedovale vojni ekranoplan. Druge zemlje su imale slična vozila, ali mnogo manje veličine i uglavnom namenjena za prevoz putnika ili eksperimente.

Ekranoplan MD-160 bio je naslednik vozila pod oznakom KM, razvijenog sredinom šezdesetih godina 20. veka.