20.10.2020.

10:23

Foto:

Planeta

KONGRESMENKA PODNELA REZOLUCIJU ZA ISKLJUČENJE TURSKE IZ NATO! Tulsi Gabard ocrnila Ankaru zbog uloge u sukobima u Nagorno Karabahu! (FOTO)

Vest je zvanično objavio i potvrdio Jermenski nacionalni komitet Amerike (ANCA) i brzo je obišao jermensku zajednicu koja je rezoluciju pozdravila.

Među glavnim razlozima su umešanost Turske u sukob oko Nagorno-Karabaha i očigledna vojna podrška koju Azerbejdžan dobija od Ankare u sukobu i dovlačenju terorista iz terorističkih grupa Alkaida i Islamska država koji se kao plaćenici bore na strani Turske i Azerbejdžana.

Gabard posebno naglašava da se Turska ovako ponaša u vreme kada NATO poziva sukobljene strane da zaustave oružane akcije i reše pitanje pregovorima. Drugi razlog koji se takođe navodi u zahtevu za izbacivanje Turske iz NATO-a je učešće turskog borbenog aviona F-16 u sukobu, kako na nebu iznad Nagorno-Karabaha, tako i na nebu iznad Jermenije.

Informer

Zanimljiv je motiv u dokumentu koji se odnosi na poslednji razlog, turski lovac F-16.

Dokument sadrži frazu "iako je prijavljeno", što može značiti da američka vojna obaveštajna služba takođe ima informacije koje potkrepljuju tezu o učešću turskih vazduhoplovnih snaga u obaranju jermenskog Su-25.

U dokumentu se takođe pominje i odluka Kanade da suspenduje isporuku oružja Turskoj zbog njenog učešća u sukobu između Azerbejdžana i Jermenije.

Tulsi Gabard je bivši veteran američke vojske i učestvovala je u misijama u Iraku, ali je i oficir američke Nacionalne garde. Kandidovala se i za predsednicu SAD.