03.11.2020.

13:26

Foto:

Planeta

AUSTRIJSKA POLICIJA OBELODANILA IDENTITET ALBANSKOG NAPADAČA U BEČU! Ovo su detalji teroriste poreklom iz Severne Makedonije!

Ministar policije Karl Nehamer rekao je agenciji APA da je izvršilac sinoćnjih napada u Beču, kog je policija ubila tokom akcije, 20-godišnji Kujtim Fejzulaj, sa dvojnim državljanstvom Severne Makedonije i Austrije.

Njegovi roditelji poreklom su iz Severne Makedonije, tačnije iz Tetova, ali je Kujtim Fejzulaj rođen u Beču.

Fejzulaj već ima kriminalni dosije zbog terorističkog udruživanja. Bio je osuđen na 22 meseca zatvora 25. aprila 2019. zbog pokušaja da ode u Siriju i pridruži se Islamskoj državi.

Prema navodima medija, iz zatvora je uslovno pušten 5. decembra 2019. godine. 

- Bio je opremljen lažnim eksplozivnim opasačem i automatskom puškom, pištoljem i mačetom kako bi izvršio gnusni napad na nedužne građane - rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Kako piše Kronen cajtung, napadač je nosio "kalašnjikov" koji je nabavio ilegalno.

Napad najavio na Instagramu? 

Ministar policije potvrdio je da je Kujtim Fejzulaj na svoj Instagram profil okačio fotografiju na kojoj se vidi kako drži oružje, za koje se veruje da je koristio tokom napada.

Informer

Za sada nije sasvim jasno da li je 20-godišnji muškarac poreklom iz Severne Makedonije objavio zakletvu na vernost Islamskoj državi i video-snimak prosledio francuskom listu Šarli ebdo samo nekoliko sati pre zločina.

Racije širom grada, nekoliko uhapšenih 

Nehamer je za APA rekao da je policija sprovela opsežne racije u krugu njegove porodice, poznanika i kontakata.

Pretraženo je ukupno 15 kuća i uhapšeno je nekoliko ljudi.

Četvoro civila je ubijeno tokom napada koji se dogodio sinoć u Beču, a ranjeno je 14 osoba. 

Širom grada raspoređene su jake policijske snage, a premijer Sebastijan Kurc rekao je da će vojska čuvati objekte i lokacije u gradu.

Austrija je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost.