04.11.2020.

16:07

Foto:

Planeta

TRAMP IMA I OPCIJU "B"! Od 4 ključne države mora da osvoji 2, ali u slučaju najgoreg scenarija...

Trampova pobeda visi o koncu u četiri države, kaže ekonomista Goran Nikolić – Nevada, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija.

- Od te četiri države, Tramp mora da dobije bilo koje dve, osim jedne kombinacije, a ta kombinacija je Nevada i Viskonsin, pošto tako ne dobija 21 elektora - navodi Nikolić.

U Nevadi, šanse dvojice kandidata su se izjednačile, a prebrojavanje glasova neočekivano je odloženo za sutra, dok je u Mičigenu Bajden smanjio Trampovu prednost na 0,3 odsto. U Pensilvaniji, Tramp je u prednosti za 11,5 odsto, ali i tamo se čeka na kraj izbornog dana, kako bi se prebrojali glasovi pristigli poštom. U Viskonsinu, Džo Bajden je u neznatnoj prednosti.

Prema Nikolićevim rečima, postoji mogućnost da Bajden dostigne prednost koju aktuelni američki predsednik ima u Pensilvaniji, ali naglašava da je za Trampa najgori scenario da dobije samo Pensilvaniju i da mu, tako zafali svega jedan elektorski glas. U ovakvoj situaciji Tramp se nalazi pošto je u Nebraski, jednoj od retkih država u kojima pobednik ne nosi sve, nego se glasovi elektora raspoređuju proporcionalno broju glasova koje su kandidati osvojili, izgubio jedan elektorski glas. Sve u svemu, razlika u glasovima biće veoma mala, konstatuje naš sagovornik.

Govoreći o usporavanju brojanja glasova, Nikolić naglašava da je Tramp pre izbora učinio "veoma pametnu stvar sa aspekta Republikanske stranke".

- On je angažovao stotine advokata, već nekoliko meseci unapred, koji će svaki glas koji je poslat poštom proveravati. Oni će i najmanju moguću nepravilnost, kao što je pogrešno upisan datum, obarati pred sudovima, zato što su sudovi u većini „kolebljivih“ država njegovi, ili ima većinu u Senatu ili u Kongresu date države… - kaže Nikolić.

Zbog toga je u obraćanju Tramp i pomenuo obraćanje sudovima, jer se, prema Nikolićevim rečima, računa da je mogućnost greške prilikom glasanja poštom enormna i da bi do 30 odsto takvih glasova moglo da bude oboreno pred sudovima.