06.11.2020.

12:14

Foto:

Planeta

TRAMP JOŠ MOŽE DA POBEDI, EVO KAKO! Bajden ga tuče u ključnoj Džordžiji, ali u ovim državama postoji šansa za PREOKRET!

Prema poslednjim rezultatima, Bajden je prestigao Trampa u Džordžiji, a jako mu se približio i u Pensilvaniji u kojoj je nadoknadio gotovo 100.000 glasova zaostatka. Više o tome u našem BLOGU UŽIVO.

Bajden je sinoć poručio da svi glasovi moraju da budu prebrojani, a Tramp je sazvao pres konferenciju u Beloj kući u kojoj je još jednom izneo optužbe za izbornu krađu, uz poruku: "Ako se broje samo legalni glasovi, ja glatko pobeđujem."

Obojica još mogu do pobede. Naime, glasači u svakoj saveznoj državi biraju elektore koji zatim nekoliko nedelja nakon glasanja zvnaično proglašavaju pobednika.

Svaki elektor jednak je jednom izbornom glasu, a broj izbornih glasova po državi otprilike je u skladu s brojem stanovništva. Tako veće države poput Teksasa (38) i Kalifornije (55) imaju više, dok manje države poput Delavera (3) i Ajdaha (4) imaju manje. Ukupno postoji 538 elektorskih glasova, a kandidatu je potrebno više od polovine da bi pobedio (270).

S 264 elektorska glasa, Bajdenu treba još samo šest da pređe prag i zauzme Belu kuću. Osvoji li Pensilvaniju, biće sledeći američki predsednik. Može da pobedi i s osvajanjem Arizone i Nevade, a onda ne bi morao da slavi i u Džordžiji.

S druge strane, Tramp treba da osvoji Pensilvaniju, gde se njegovo vodstvo smanjuje iz sata u sat, kao i tri od četiri države gde brojenje glasova još traje - Arizonu, Nevadu, Džordžiju i Severnu Karolinu. Aljaska takođe nije završila s brojanjem, ali ako se ništa ne promeni, Tramp će tamo pobediti.