07.11.2020.

20:12 >> 20:30

Foto:

Planeta

PRVE ČESTITKE BAJDENU SA BALKANA! Đukanović, Plenković, Zaev... Evo ko se sve raduje saradnji sa novim američkim predsednikom!

Tako su izabranom predsedniku Bajdenu čestitke preko Tvitera uputili hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednici Crne Gore i Slovenije Milo Ðukanović i Borut Pahor, dok je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev čestitao na Fejsbuku.


Plenković je u čestitki naveo da se Vlada Hrvatske raduje saradnji s Bajdenom i izabranom potpredsednicom SAD Kamalom Heris i njihovom administracijom na jačanju bilateralnih veza i jačanju transatlantskog partnerstva.

Milo Ðukanović je na Tviteru opisao izbor Bajdena kao veliku pobedu za američki narod i potvrdu snage američke demokratije, kao i veliku pobeda za demokratski svet.

- Pocetak nove etape naše plodne saradnje, i kontinuitet našeg višedecenijskog prijateljstva i poverenja - napisao je Ðukanović na Tviteru uz nasrdačnije čestitke izabranom američkom predsedniku.

Među prvima, ako ne i prva u Hrvatskoj, na Tviteru je Bajdenu čestitala bivša predsednica Hravatske Jadranka Kosor, prenosi Index.hr.


Predsednik Slovenije Borut Pahor je u čestitki izrazio optimizam u pogledu budućih odnosa.

Pahor je napisao da se rado seća sastanaka sa Bajdenom, posebno zvaničnih razgovora u Beloj kući 2011. godine i ucešća Bajdena na Brdo Sastanku Brionskog procesa 2015. godine.

"Sve ovo me nadahnjuje optimizmom u vezi s našom zajedničkom budućnošću, u kojoj će Slovenija i SAD ostati prijateljske zemlje i čvrsti saveznici", rekao je slovenački predsednik.

I premijer Severne Makedonije Zoran Zaev cestitao je Bajdenu izbor za 46. predsednika SAD i izabranoj potpredsednici Kamali Heris.

"Siguran sam da ćemo nastaviti da razvijamo odlične odnose Severne Makedonije i SAD. Produbljivanje našeg strateškog partnerstva i jačanje saveza u NATO-u. Budućnost je svetla", napisao je Zaev u objavi na Fejsbuku.