10.11.2020.

10:32

Foto:

Planeta

DETALJI PRIMIRJA JERMENIJE I AZERBEJDŽANA: Evo šta su potpisale dve strane i koliko će Rusi ostati u Nagorno Karabahu!

Nakon toga se oglasio i Alijev, koji je saopštio da će zajedno sa Rusima mir održavati i turska vojska, prenosi Sputnjik na engleskom.

Dogovor dve zemlje je postignut uz medijaciju predsednika Rusije Vladimira Putina, a ovo su detalji primirja koje će sadržati devet tačaka.

Tačke primirja, koje se pre svega odnose na razmenu teritorija i status ruskih mirovnjaka, možete pročitati ispod:

Na snagu stupa potpuni prekid vatre i neprijateljstava u Nagorno-Karabahu od ponoći po moskovskom vremenu. Azerbejdžanska i jermenska vojska se zaustavljaju na svojim položajima i više ne napreduju.

Region Agdam i teritorije pod kontrolom Jermena u oblasti Gazah će biti prepuštene azerbejdžanskoj strani.

Duž linije fronta u Nagorno-Karabahu i u lačinskom koridoru biće raspoređen kontingent ruskih mirotvoraca - ukupno 1960 ljudi sa lakim naoružanjem, 90 oklopnih transportera i 380 drugih vozila i specijalističke opreme.

Ruski mirotvorci će biti raspoređivani paralelno sa povlačenjem jermenske vojske. Ruski kontingent će ostati u Nagorno-Karabahu narednih pet godina, što će se automatski produžiti ako nijedna strana u roku od 6 meseci pre isteka tog roka ne zatraži njihovo povlačenje.

Da bi osigurali efikasnu primenu svega što je dogovoreno mirotvorci će nadgledati da li se poštuje prekid vatre; Jermenija će takođe vratiti region Kelbadžar Azerbejdžanu do 15. novembra, a Lačin do 1. decembra, dok će lačinski koridor (širine 5 kilometara) ostati u rukama Jermena, kako bi se obezbedila veza Jermenije i Nagorno-Karabaha, bez uticaja na status Šuše.

Informer

Po dogovoru će u naredne tri godine biti razvijen plan za izgradnju nove saobraćajnice uz lačinski koridor, koja će obezbediti vezu Stepanakerta i Jermenije, i na njoj će biti raspoređen ruski kontingent. Azerbejdžan će garantovati sigurnost prevoza u lačinskom koridoru svim civilima.

Izbeglice će se vratiti u svoje domove u Nagorno-Karabahu, što će kontrolisati visoki predstavnik UN za izbeglice.

Doći će do razmene zarobljenika, kao i tela poginulih između Jermenije i Azerbejdžana.

Sve ekonomske i saobraćajne veze u regionu će biti deblokirane. Jermenija će obezbediti saobraćajne veze između zapadnih delova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike sa ciljem protoka ljudi, robe i usluga u svim pravcima. Kontrolu će vršiti granične trupe ruskog FSB-a.

Po dogovoru će biti izgrađene nove saobraćajnice između zapadnih delova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike.

Nakon objave premijera Pašinjana u Jerevanu su izbili nemiri, a deo demonstranata je nakon upada u zgradu vlade krenuo prema rezidenciji premijera.