10.11.2020.

15:12

Foto:

Planeta

OVAJ ČOVEK JE ZVEZDA AMERIČKIH IZBORA! Novinar CNN zbog jedne stvari postao HIT u Americi i svetu! (VIDEO)

Time su analitičari rezultata zapeli za njihovo oko i stekli novu slavu čak i među onima koji ne prate svakodnevno politički program. Među njima je zasigurno najpopularniji bio CNN-ov voditelj Džon King.

King (59) je glavni novinar unutrašnje politike CNN-a od 2005 godine. Otkad su izbori počeli, 3. novembra svakodnevno se družio s gledaocima uz tzv. magični zid. Magični zid referenca je na divovski interaktivni ekran koji je pokazivao rezultate izbora.

Pandemija koronavirusa s brojnim poštanskim glasovima odužila je prebrojavanje, a analitičari poput Kinga postali su nove televizijske zvezde koje su svakodnevno pratili milioni ljudi širom SAD-a. Los Angeles Times opisao je Kinga kao ''najboljeg igrača izbora'' zbog njegovog neumornog napora. Kingov posao nije bio nimalo lagan, zasigurno je bio jedan od najstresnijih u vreme izbora.

King je u etru odrađivao smene koje su trajale i po 14 sati. Njegova kuća je na 15 minuta od CNN-a i stizao bi da odspava u sopstvenom krevetu nekoliko sati. Izjavio je da je uspeo da odspava samo dva i po sata u izbornoj noći i četiri sata u sredu. Ukupno je od utorka spavao manje od 10 sati, tokom kojih, srećom, nije sanjao ''magični zid'', izjavio je.

Interaktivni ekran na CNN-u prisutan od izbora 2008. godine. Osetljiv je na dodir i voditeljima CNN-a omogućuje da imaju uvid u najnovije detalje glasanja po okruzima, čime olakšavaju analizu svih mogućih promena u glasanju. Ono po čemu je King postao prepoznatljiv bila je njegova sposobnost da između uobičajenih brojki ubaci male i zabavne činjenice iz političke istorije, čak i o najmanjim okruzima. To je oduševljavalo gledatelje i proširilo njegovu popularnost.

Na društvenim mrežama počele su da se šire poruke koje su opisivale Kinga kao apsolutnog ''kralja izbora'' referirajući se na njegovo prezime - u prevodu ''Kralj''. Hashtag ''#johnking dobio je više od 2,5 miliona pregleda dok su korisnici društvenih mreža objavljivali kratke video snimke, memove ili fotografije s CNN-ovim voditeljem.

King je inače već stekao reputaciju izvrsnog novinara dok se svakog jutra pojavljivao u svojoj političkoj i informativnoj emisiji Inside Politics. Njegovi napori tokom izbornih noći izazvali su divljenje kolega iz celog sveta. BBC-jev urednik za Bliski istok Džeremi Bouen na svom profilu na Tviteru u petak 6. novembra pohvalio je Kinga. ''Gledao sam i cenio ga satima. @johnkingCNN i njegov magični zid su izvanredni''

King se prema svojoj slavi odnosio smireno. 

- Sve u svemu, za mene je to više od svega dokaz velikog interesovanja za izbore i poverenja koje smo vredno gradili s ljudima u ključnim trenucima - rekao je za Njujork tajms.