10.11.2020.

15:34

Foto:

Planeta

RAT LONDONA I MINSKA! Velika Britanija proterala dvojicu beloruskih diplomata!

- Veliku Britaniju neće zaplašiti pokušaji režima predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da nas spreči da govorimo o falsifikovanim izborima i gnusnom nasilju prema beloruskom narodu. Danas smo proterali dvojicu beloruskih diplomata kao odgovor na neopravdano proterivanje britanskih diplomata - rekao je on na svom Tviter nalogu.

Kancelarija britanskog premijera je nešto pre toga saopštila da je ambasador Belorusije u utorak pozvan u Ministarstvo inostranih poslova.

Podsetimo, Belorusija je u ponedeljak proterala dvojicu britanskih diplomata.

Portparol MIP-a Anatolij Glaz izjavio je da je "Ministarstvo inostranih poslova Belorusije, zbog delatnosti koja nije u skladu sa statusom diplomatskog agenta, statusom diplomate, kao i sa ciljevima boravka u republici, donelo odluku da se dvojica diplomata ambasade Velike Britanije proglase personama non-grata".

Kako je navedeno, odluka Minska bila je iznuđena i zasnovana na „potvrđenom destruktivnom karakteru delatnosti navedenih lica“. Diplomate koje su proterane su vojni ataše Timoti Vajt Bojkot i zamenica ambasadora Liza Tamvud: oni su prikupljali informacije o unutrašnjoj političkoj situaciji u Belorusiji i toku protesta.