10.11.2020.

18:46

Foto:

Planeta

JEREVAN KLJUČA! PAŠINJAN PRETI, ALI BI SPAS MOGAO DA TRAŽI U AMBASADI SAD?! Jermeni se ne mire sa kapitulacijim, za sve krive premijera koga su im nametnuli Ameri!

Svestan da može doći u situaciju da spas traži u voljenoj američkoj ambasadi, ili u bekstvu iz zemlje, Pašinjan je izjavio da je jermenska vojska insistirala na potpisivanju sporazuma o okončanju rata u Karabahu, pošto je njen „resurs bio iscrpljen" pa je imala probleme sa mobilizacijom za nastavak rata.

Pašinjan je dodatno naglasio:

- Vojska je rekla da moramo da stanemo. Vojska nije bila spremna za vođenje neprijateljstava. Vojni resurs nije bio u svemu efikasan. Oni koji su se borili na prvim linijama fronta nisu imali zamenu. Na liniji fronta bilo je ljudi koji nisu smenjeni mesec i po 30 uzastopnih dana.
       
Zato su, dodao je, rukovodstva Jermenije i Karabaha odlučila da okončaju rat jer bi, u suprotnom, posledice bile mnogo teže.
       
Pašinjan je priznao da je rat za Karabah mogao da bude izbegnut da su Jerevan i Stepanakert pristali da Azerbejdžanu prepuste pet regija oko Karabaha koje su činile tampon-pojas oko te samoproglašene države.

Politički analitičar iz Jerevana Aleksandar Iskandarjan ocenio je da Pašinjan ima sreće što protestni pokret još nije dovoljno organizovan, ali da se vrenje i turbulencije neće zaustaviti.

NEŠTO SE DEŠAVA, Tramp se upravo oglasio, SAMO TRI REČI... ŠOKANTAN PREOKRET na pomolu?!

Iskanderjan, koji je direktor Kavkaskog instituta, posebno ukazuje:
       
- Ulazak ruskih mirovnjaka u zonu sukoba daće garancije za sprovođenje sporazuma. Azerbejdžan je izgubio veliki deo vojske, a njeno napredovanje poslednjih dana bilo usporeno.

Simonjan nazvala Pašinjana izdajnikom

Glavna urednica ruske globalne televizije RT Margarita Simonjan oštro je kritikovala sunarodnike koji za sve što se dogodilo sa Karabahom napadaju Rusiju:
       
- Svaki Jermenin koji sada kritikuje Rusiju trebalo bi da sam sebi odseče prljavi jezik. Građani Jermenije za sudbinu Karabaha mogu samo sebe da kritikuju. A i za dovođenje na vlast nacionalnog izdajnika koji je, posvađavši se sa jedinim istorijskim braniocem jermenskog naroda, stvorio preduslove za ovaj rat i poraz. Gde su mu sada njegov Soroš, Stejt departman, Pentagon, Makron i ostali? Svi oni ne mogu ni na karti sveta vas pronađu!

Još je naglasila i da bi svaki Jermen trebalo da razume glavno: "da nije Rusije - čitav Karabah je mogao da bude izgubljen već sledeće nedelje!"

Jedan od najpoznatijih moskovskih Jermena - docent na Finansijskom fakultetu Gevorg Mirzajan - samo na rečima nije oštar koliko i Simonjan:
       
- Ovo što se dogodilo je gotovo potpuna kapitulacija Jerevana. Za nju je isključivi krivac sama Jermenija. Budimo otvoreni, o mogućem „velikom dilu" između Bakua i Jerevana uz posredovanje Moskve i Ankare govorkalo se poslednjih dana. Dokument je zapravo bio u fazi odobrenja i generalno je bio od velike koristi za Jerevan. Ovo što je na kraju predstavljeno javnosti razlikuje se od prvobitnog plana u nekoliko važnih tačaka.
       
- Azerbejdžan je trebalo da povrati  svih sedam regiona oko Karabaha (osim malog Lačinskog koridora), a da ruske mirovne trupe budu raspoređene na teritoriji Karabaha. Predlog je bio i da se preko teritorije Jermenije izgradi koridor između Azerbejdžana i njegove  eklave Nahičevan. Rezultat bi bio: Baku vraća značajne teritorije, a Jermeni dobijaju faktičku nezavisnost Karabaha".

KARDINAL IZOPŠTEN IZ REDA SVEŠTENIKA! Bivši papa bio upozoren na nasilnog nadbiskupa!

Sada Baku, naglašava Mirzajan, ima šansu ne samo da zadrži Šuši i deo juga Karabaha, već i celu njegovu teritoriju, jer će mandat ruskih mirovnih snaga ograničen na pet godina, a trebalo je da bude stalan.