12.11.2020.

13:52

Foto:

Planeta

POZVALI KINESKOG AMBASADORA NA RAZGOVOR! Britanci zabrinuti za bivšu koloniju i prava građana!

- Kina je još jednom prekršila obećanje dato narodu Hongkonga - rekao je zamenik britanskog ministra spoljnih poslova Najdžel Adams.

On tvrdi da takve akcije narušavaju međunarodnu reputaciju Kine i podrivaju dugoročan razvoj Hongkonga, prenosi Rojters.

- Zalagaćemo se za narod Hongkonga - poručio je Adams obraćajući se pred britanskim poslanicima.

Opozicioni poslanici u Hongkongu saopštili su u sredu da će podneti ostavku u znak protesta zbog toga što je četvoro njihovih predstavnika razrešeno dužnosti zbog navodnog ugrožavanja bezbednosti.

Kineski parlament ranije je usvojio rezoluciju kojom se izvršnoj vlasti u Hongkongu omogućava da, bez sudskog postupka, razreši dužnosti poslanike ukoliko proceni da se zalažu za nezavisnost Hongkonga, da su u dosluhu sa stranim snagama ili da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

Grupa od 19 opozicionih poslanika u zakonodavnom savetu Hongkonga koji broji ukupno 70 poslanika, zapreretila je da će masovno napustiti to telo ukoliko bilo ko od njih bude razrešen dužnosti.

Osim što se navodi da su četvorica poslanika razrešena dužnosti zbog ugrožavanja bezbednosti, u saopštenju vlade Hongkonga se ne precizira na koji način su oni to učinili