15.11.2020.

16:58

Foto:

Planeta

JOŠ BAREM PET MESECI ŽIVOTA UZ STROGE MERE? Vodeći nemački političari nemaju dilemu!

- Uprkos svim naporima, još nismo došli do prekretnice. Broj novozaraženih je i dalje vrlo velik - rekao je ministar privrede i član kriznog štaba za borbu protiv epidemije Peter Altmajer u razgovoru za Bild.

Odbacio je nade u skorašnje popuštanje mera i naslutio da bi one mogle trajati do kraja zime.

- Mi ćemo najmanje sledećih četiri do pet meseci morati da živimo s izrazitim merama opreza i ograničenjima - rekao je Altmajer i dodao kako nemačka privreda ne može priuštiti "jo-jo" otvaranja i zatvaranja.

Cilj je, kako je rekao, da se izbegnu brojke kao u susedstvu, poput Francuske, koja je beležila i po 50.000 novoobolelih dnevno. Slično je za isti dnevnik rekao i premijer Saksonije Mihael Krečmer.

CRNI DAN U KOMŠILUKU! Više od 100 pacijenata preminulo! KORONA NE POSUSTAJE!

- Moje je mišljenje da nema osnova za popuštanja mera, s obzirom na to da je još uvek velik broj novozaraženih - kazao je Krečmer.

Bavarski premijer Markus Zeder zalaže se ne samo za zadržavanje postojećih mera zatvaranja nego i za njihovo pooštravanje, prenosi Index.

- Ne postoje nikakve osnove za ublažavanje mera. Ko prerano ukida mere, taj rizikuje Božić. Mi se, pak, moramo zapitati jesu li aktualne mere dovoljne - rekao je Zeder.

Od početka novembra u Nemačkoj su na snazi mere smanjenja društvenih kontakata, što uključuje i zatvaranje ugostiteljskih i kulturnih objekata. Za sada je planirano da ove mere na snazi ostanu do kraja meseca uz mogućnost produženja.