16.11.2020.

11:56

Foto:

Planeta

KADA JEDNA EVROPSKA ZEMLJA NESTANE, POJAVI SE AFRIČKA! Makron upozorava da je svet na PRELOMNOJ TAČKI!

Lider Francuske je u intervjuu za "Grup detide geopolitik" rekao da je "Vašingtonski konsenzus", koji je opisao kao „obrazloženje zasnovano na akumulaciji profita“, zastareo i da nacije moraju da prihvate nove ekonomske, političke i socijalne modele u cilju prevazilaženja trenutnih kriza, uključujući pandemiju virusa korona i terorizam.

On je takođe upozorio da će „maltuzijski model“ o prenaseljenosti postati rašireniji ukoliko ne dođe do reorganizacije sveta koja bi se bavila oskudicom resursa, kao i demografskim promenama.

- Ako pogledamo Evropu i Afriku, za svaku evropsku zemlju koja demografski nestane, u istom periodu se pojavi jedna afrička država. Svedoci smo svojevrsnog ubrzanja preokreta istorije - kazao je on.

Upozoravajući da je svet na prelomnoj tački rekao je da savremeni kapitalizam mora da prođe kroz transformaciju.

- Kapitalizam je taj koji je postao isuviše koncentrisan i koji više nije sposoban da se nosi sa nejednakostima u našem društvu i na međunarodnom nivou. Na to možemo odgovoriti samo novim preoblikovanjem - dodao je.

Makron je predložio zamenu "Vašingtonskog konsenzusa" "Pariskim" koji bi prepoznao da u ekonomske i socijalne odluke treba uključiti i nešto drugo osim dobiti. On je naglasio da bi takav novi sistem bio najpogodniji za borbu protiv pretnji koje predstavljaju klimatske promene, kao i nejednakost.

Francuski predsednik izrazio je nadu da će ostatak sveta prihvatiti njegovu viziju, tvrdeći da je borba protiv kapitalističkog mehanizma neefikasna ako se vodi u samo jednoj zemlji, prenosi RT.

Makron je pozvao i na veće evropsko jedinstvo, navodeći da kontinent mora tesno da sarađuje kako bi sprečio kinesko-američki duopol.