19.11.2020.

10:39

Foto:

Planeta

POLJSKA UPOZORAVA DA PONAŠANJE ZAPADNIH ZEMALJA VODI KA RASPADU EU! Pokušavaju da nametnu svoju volju kršeći sva pravila!

- Mi se stvarno borimo, ne samo za poštovanje pravila i partnerskih odnosa, već se u perspektivi borimo da se EU ne nađe pod znakom pitanja. Jer takve akcije koje neke zemlje predlažu, na žalost i neki naši susedi na Zapadu, dovešće pre ili kasnije do raspada EU - rekao je Dvorčik.

- EU je formirana pre mnogo godina kao savez država koji su međusobno bili partneri, koji su trebali da funkcionišu i funkcionisali su mnogo godina po poštenim pravilima. Danas, deo država to pokušava da promeni, pokušavajući da nametnu svoju volju, kršeći pravila - dodao je on.

- Danas se to tiče Poljske i Mađarske, ali dugoročno možemo reći da je ovo način delovanja koji može da ugrozi čitavu Evropsku uniju - zaključio je on.

Ranije je Mađarska saopštila da će staviti veto na budžet EU za 2021-2027. godinu, kao i na dodatni fond koji je predviđen za prevazilaženje posledica epidemije virusa korona. Istu nameru je saopštila i Poljska.

Akcije Mađarske su našle podršku i u Sloveniji. To je povezano s tim da se u budžetu EU uvodi mehanizam koji povezuje izdvajanje sredstava EU sa poštovanjem ljudskih prava u određenim državama.