19.11.2020.

13:11

Foto:

Planeta

SRBIJU KRITIKUJU DOK SE CEO SVET NAORUŽAVA! Velika Britanija izdvaja najveći budžet za vojsku U POSLEDNJIH 30 GODINA!

Kao i sve zemlje u svetu, Srbija modernizuje svoju vojsku shodno svom budžeta, a zbog nedavne kupovine ruskih PVO sistema "Pancir-S", jurišno-desantnih helikoptera Mi-35M kao i transportnih helikoptera Mi-17, lovaca "MiG 29", borbenih oklopnih vozila BRDM-2 i kineskih borbenih dronova CH-92A, naša zemlja postaje regionalna vojna sila.

Zbog modernizacije sprskih vojnih snaga, bolje opremljenosti i obučenosti vojnika, Srbija je sve češće na udaru kritika dušebrižnika.

Informer

Bez obzira što osim jačanja borbene sposobnosti srpskih snaga prvenstveno predstavlja sigurnost za mir i stabilnost zemlje, pa i regiona, Srbija predstavlja pravu metu za sve one koji bi je najradije videli na kolenima.

Srpska vojna industrija ostvarila je niz, možemo slobodno reći: epohalnih projekata.  Srpska borbena vozila "Miloš" i "Lazar 3", raketni sistem "Ralas", haubica "Nora B52" ali i mnogi drugi proizvodi naišli su na veliko interesovanje u svetu. Ovi projekti omogućavaju zapošljavanje ogromnog broja ljudi, proširenje odbrambenog kapaciteta i usavršavanje na polju tehnologije.

Sa druge strane, ceo svet se naoružava, ali niko zbog toga ne dobija kritike, već naprotiv! NATO zemlje su svoje budžete povećale i do pet puta.

Velika Britanija je imala najveće povećanje budžeta za vojsku u poslednjih 30 godina, ali će time zaposliti i do 10.000 ljudi, obnoviti brodogradnju, biti u samom vrhu sajber ratovanja ali imati i rekordne investicije za istraživanje i razvoj.

Hrvatska, koja je ove godine izdvojila čak 1.3% za vojsku od domaćeg bruto proizvoda namerava da isti budžet poveća.

Andrej Plenković je najavio da je cilj Hrvatske da ispuni sve NATO standarde i da za opremu i razvoj vojske izdvaja 2% domaćeg bruto proizvoda.