02.12.2020.

11:50

Foto:

Planeta

SKANDAL U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN! Predstavnik Ukrajine izjednačio naciste i sovjetske vojnike!

- Ukrajina pripada regionu gde je započeo Drugi svetski rat - rekao je Kislica na početku obraćanja na sastanku posvećenom sećanju na žrtve Drugog svetskog rata. On je istakao da je sporazum Ribentrop-Molotov "podelio interesne sfere između dve diktature".

- Poljaci i Ukrajinci bili su među prvim žrtvama, deo tog plana, kada su nacistički vojnici sa zapada i sovjetski sa istoka marširali po teritoriji Poljske (današnja teritorija zapadne Ukrajine), a zatim upali u baltičke zemlje. Sovjeti su nakon okupacije ubili na hiljade Ukrajinaca, a prilikom povlačenja 1941. godine su ubili još više, uništavajući i paleti važe objekte infrastrukture u gradovima dok su napredovale nacističke snage - rekao je ukrajinski predstavnik.

Prema njegovim rečima, situacija se izmenila 1944. godine, "sovjetske trupe su u ofanzivi osipale paljbu, dok su nacističke snage prilikom povlačenja palile sve što je ostalo".

Informer

Međutim, većina zemalja je tokom sastanka visoko ocenila doprinos SSSR pobedi nad fašizmom.

- Samo su Rusi u tom ratu izgubili više od 20 miliona ljudi. Izraelski narod nikada neće zaboraviti podvig i žrtvu ruskog naroda - izjavila je predstavnika Izraela.

Predstavnik Belorusije je rekao da se vodi rat protiv sećanja na heroje koji su se borili protiv nacizma.

- To je cinično. To je podlo i sumnjivo. U tome nema nikakvog junaštva. Lako se boriti protiv spomenika, jer to nije pobeda na bojnom polju - rekao je on.

Stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja je pozvao međunarodnu zajednicu da na vreme uguši začetke nacističke ideologije i da ne dopusti čovečanstvu da potone u bezdan rata.

Kako je rekao, "danas smo, nažalost, svedoci sramotnih pokušaja prepisivanja istorije Drugog svetskog rata, svedoci smo razvoja pogrešnih koncepcija koje negiraju istoriju agresije ili čak veličaju osvajačku vojsku i kolonijalnu vladavinu“.

Nebenzja je dodao da "postoje težnje da se izbriše sećanje na podvige, da se sruše vojni spomenici i zabrani nošenje medalja i simbola odlikovanja koji snažno asociraju na pobedu".

Prema njegovim rečima, takvi postupci se ne mogu opravdati, a njihovi autori nikada neće uspeti da promene neporecivu presudu koju je donela sama istorija.