05.12.2020.

07:10

Foto:

Planeta

KINA AKTIVIRALA VEŠTAČKO SUNCE NA NUKLEARNI POGON! Revolucionarni potez Pekinga nije samo pitanje energetskih potreba... (VIDEO)

Napravljen da imitira prirodne reakcije koje se javljaju na suncu koristeći gasove vodonik i deuterijum kao gorivo, reaktor "HL-2M Tokamak" je najveći i najnapredniji eksperimentalni uređaj za nuklearnu fuziju u Kini.

Nalazi se u jugozapadnoj provinciji Sečuan i završen je krajem prošle godine. Reaktor se često naziva "veštačkim suncem" zbog ogromne toplote i snage koju proizvodi.

"HL-2M Tokamak" koristi moćno magnetno polje za spajanje vruće plazme i može da dostigne temperature od preko 150 miliona stepeni Celzijusa, što je približno deset puta toplije od Sunčevog jezgra.

- Razvoj nuklearne fuzione energije nije samo način za rešavanje kineskih strateških energetskih potreba, već ima i veliki značaj za budući održivi razvoj kineske energije i nacionalne ekonomije - objavio je "Pipls dejli".

Projekat je deo kineskog učešća u Međunarodnom termonuklearnom eksperimentalnom reaktoru (ITER) sa sedištem u Francuskoj.

ITER je najveći svetski projekat nuklearne fuzije i košta oko 20 milijardi evra. Uključuje 35 zemalja i očekuje se da bude završen 2025. godine.