06.12.2020.

08:46

Foto:

Planeta

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Pronađen VELIKI VIKINŠKI BROD u kome je možda sahranjen KRALJ! (Foto/Video)


To je prvo takvo iskopavanje u Norveškoj u prethodnih 100 godina, piše BBC na srpskom.

Veći deo broda je istrulio tokom vekova, ali arheolog dr Knut Pashe veruje da će raspored gvozdenih eksera ipak omogućiti izradu replike.

Radarom je otkriveno da je brod dug oko 19 metara i širok pet metara, što ga stavlja u rang sa dobro očuvanim vikinškim brodovima Oseberg i Gokstad koji su izloženi u Oslu.

„Još ne znamo da li je ovo bio veslački ili jedrenjak. Drugi, poput brodova Gokstad i Tune, kombinovali su veslanje i jedrenje", rekao je.

Proučavanje kobilice biće presudno.

„Kobilica se veoma razlikuje od ostalih, što je zaista uzbudljivo. U priobalju je teško koristiti jedro, vetar se stalno menja, pa biste često koristili vesla. Ali da biste prešli, recimo, od Bergena do Šetlanda, bilo je bolje sačekati pravi vetar", rekao je norveški arheolog.

Gjelestad je veliko drevno groblje Vikinga, sa 20 grobova i Jel Moundom, koji datira iz rimskog gvozdenog doba (1-400. pre Hrista).

Ta humka, druga po veličini u Norveškoj, udaljena je 100 metara od mesta gde je pronađen brod, koji je zapravo bio grob za, pretpostavlja se, nekog plemenskog poglavara.

Vođa tima za iskopavanje Kristijan Rodsrud kaže da Jel Mound označava mesto drevnog sahranjivanja - spaljivanja tela, ali jedva da je bilo šta pronađeno.

Možda je u jednom trenutku grob opljačkan.

Takođe postoje ostaci dugih sala, verovatno korišćenih za ceremonije i gozbe koje su trajale danima.