06.12.2020.

12:23

Foto:

Planeta

ZAŠTO JE VISOKA STOPA SMRTNOSTI U ITALIJI? Stručnjaci prognoziraju opadanje krive broja preminulih, EVO I KADA!

Procenu potvrđuju i italijanski stručnjaci koji kažu da su svi epidemiološki parametri, pa i smrtnost u opadanju, i pokušvaju odgovoriti na pitanje zašto je u Italiji tako visoka stopa smrtnosti. U poslednja 24 sata 662, a pre neki dan čak 996 kovid-pacijenata je umrlo u jednom danu.

- Razlog ovako visoke smrtnosti među kovid-pacijentima u Italiji je i dalje misterija. Jedan deo stručnjaka veruje da je to zato što je Italija po prosečnoj starosti populacije prva u svetu. Ali to nije dovoljan razlog. Verujem da je visoka smrtnost ovih dana među osobama koje su inficirane početkom novembra, jer od zaraze do ishoda bolesti prođu tri do četiri sedmice - tvrdi za list profesor na torinskom univerzitetu Lorenco Ričardi.

Informer

Njegov kolega iz Visokog instituta za zdravlje, profesor Graciano Oder precizira da je "visoka smrtnost u drugom talasu pandemije u Italiji rezultat činjenice da se virus geografski više raširio na teritoriji Italije nego u prvim mesecima, na početku zarze od koronavirusa".

Loša vest je da, prema statističkim procenama, krajem januara naredne godine u Italiji može biti čak 90 hiljada ukupno preminulih od kovida-19, a to znači 30 hiljada više nego sada, ocenjuje list “Fanpejdž”.