08.12.2020.

15:44 >> 15:53

Foto:

Planeta

IZDATO UPOZORENJE! RAT RUSIJE I NATO JE PITANJE TRENUTKA! Ova grupa mesecima čini sve da se izbegne KATASTROFA!

Časopis navodi da ni Alijansa ni Rusija ne žele da slučajno izazovu rat i da postoji ekspertska grupa koja je u protekla četiri meseca prilično radila na sprečavanju mogućeg sukoba.

Predstavnici Rusije, NATO-a i EU razmatraju praktične mere koje bi pomogle pozitivan razvoj „složenih i turbulentnih“ odnosa a stručnjaci su se fokusirali na jačanja kontakata između političara i vojske, razvijanja pravila za saradnju na otvorenom moru i vazdušnom prostoru, kao i jačanje poverenja za bezbednu saradnju u Baltičkom regionu.

Osim toga, stručnjaci tvrde da se rizici povezani sa sukobom mogu da se ublaže povećanjem transparentnosti u oblastima kao što je, na primer, razvoj novih vrsta oružja i organizacija vojnih vežbi.

Takođe se navodi da sada samo slučajnost može dovesti do konfrontacije, a i Rusija i NATO su zainteresovani za sprečavanje takvih incidenata. Stručnjaci su naglasili da je danas potpuno „resetovanje“ odnosa strana nemoguće, ali da se atmosfera diskusije postepeno kreće ka pozitivnoj ravni.