09.12.2020.

16:24

Foto:

Planeta

RJABKOV ODBRUSIO AMERIKANCIMA: Iluzija je da bi pobedili u nuklearnom ratu! Tu nema pobednika!

- Prema našem mišljenju, upravo bi sada bilo krajnje važno i ispravno sa svakog gledišta potvrditi da je nuklearni rat nedopustiv i da je nemoguće pobediti u njemu. Već nekoliko godina predlažemo Amerikancima da to učine. Odgovarajuće predloge podneli smo na razmatranje celoj nuklearnoj 'petorki' - rekao je on novinarima.

Kako je rekao, „nažalost, zbog opstrukcionističkog stava SAD, a zapravo pozicije koja pretpostavlja mogućnost pobede u nuklearnom sukobu, ovo se ne može postići“.

Rjabkov je istakao da SAD teže bezuslovnoj vojnoj nadmoći, gajeći iluzije o mogućnosti pobede u nuklearnom ratu. Prema njegovim rečima, to je pokazatelj činjenice koliko vrede mišljenja današnjeg Vašingtona o posvećenosti zadatku jačanja međunarodnog mira i pronalaženju određenih rešenja sa Rusijom u oblasti kontrole naoružanja.

- Amerika zapravo teži ka bezuslovnoj vojnog nadmoći, pri čemu se ta želja podgreva najopasnijim iluzijama u pogledu mogućnosti pobede u nuklearnom konfliktu - istakao je diplomata. S tim u vezi, Rjabkov je naglasio da Rusija upozorava i SAD i celokupnu međunarodnu zajednicu na pogubne posledice takvog pristupa, ukoliko Amerikanci nastave da ga odražavaju u praktičnom radu.

Zamenik ministra je dodao da Moskvu nisu iznenadile Bilingslijeve reči.

- Nismo bili iznenađeni prirodom njegovih izjava, mada se od tona, naravno, gnušamo. Ne priliči iznošenje takvih optužbi predstavniku te zemlje, koja je serijski kršilac sporazuma u ​​oblasti kontrole naoružanja i drugih dogovora različitih vrsta, ni predstavniku administracije, koja svojim rukama ruši arhitekturu u ovoj oblasti - rekao je on, naglasivši da Moskva kategorički odbacuje takav pristup.