14.12.2020.

14:40

Foto:

Planeta

DRAMATIČNO U ŠVEDSKOJ! Zaraženi zdravstveni radnici, bolnice PREBUKIRANE, angažovana VOJSKA, broj pozitivnih i PREMINULIH OD KOVIDA U PORASTU!

Švedska se suočava sa velikim porastom broja obolelih od virusa korona, a zbog nedostatka medicinskih kapaciteta, pomoć su ponudile susedne držve Finska i Norveška.

Međutim, Stokholm mora i formalno da zatraži pomoć da bi se finski i norveški zdravstveni radnici uključili u borbu protiv zaraze, piše Fajnenšel tajms, prenosi Tanjug.

Zdravstvene vlasti u švedskom glavnom gradu su angažovale sve raspoložive lekare, ali i vojne snage, kako bi se izborili s epidemijom.

Švedska je tokom prvog i drugog talasa virusa korona imala znatno veći broj zaraženih nego susedne Norveška i Finska.

Neki to pripisuju "preliberalnom" modelu borbe protiv pandemije, koji nije uključivao gotovo nikakve značajnije restriktivne epidemiološke mere u poređenju sa "zaključavanjima" kakva su bila u ostatku Evrope.

Tako je samo na području metropole otkaz od početka pandemije dalo oko 3.600 radnika u zdravstvu. 

Informer

Ključni čovek stokholmske regije za zdravstvo Bjorn Erikson rekao je ove nedelje kako regija ima još samo jedan raspoloživ krevet u jedinicama za intenzivnu negu. On je pozvao i privatne zdravstvene ustanove da se uključe u borbu protiv epidemije.

Švedska Agencija za javno zdravlje objavila je da je u 47. nedelji godine primećen značajan "višak smrtnosti", pošto je za nedelju dana preminulo 1.949 ljudi, što je gotovo 200 više od uobičajenog nedeljnog proseka, prenosi Ekspresen.

Kako prenosi švedski Aftonbladet, u infektivnoj klinici u Malmeu čak 70 odsto zdravstvenih radnika je zaraženo.

Švedska je dosad zabeležila oko 1.400 umrlih od kovida-19 samo tokom decembra. U Norveškoj je u istom razdoblju preminulo 100, a u Finskoj 80 osoba.