15.12.2020.

21:28

Foto:

Planeta

EU DA PRESTANE DA UCENJUJE MAKEDONIJU! Ministar spoljnih poslova pozvao Evropsku uniju da prestane sa nametanjem prepreka za ČLANSTVO!

- Evropski proces ne bi trebalo da uključuje ucenjivanje bilo koje evropske zemlje ili Zapadnog Balkana - rekao je Osmani na onlajn konferenciji za novinare u Pragu, a prenosi MIA pozivajući se na AFP.

On je upozorio da će spor s Bugarskom, koja je uložila veto na početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom, negativno uticati na ceo Balkan.

Istakao je i da nisu nagrađeni napori Severne Makedonije da ima dobre odnose sa susedima.

S druge strane, pozdravio je podršku 26 od 27 zemalja bloka, navodeći da je to najbolji način da se obnovi entuzijazam i poverenje u proces.

- I podržavanje i ubrzanje procesa integracije je najbolji način da se poboljšaju odnosi između suseda - rekao je Osmani.

Informer

Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petriček, nakon razgovora sa Osmanijem, izrazio je nadu da će kompromis biti postignut do kraja godine.

On je dodao da se u EU vode veoma intenzivni razgovori o tome kako da dođe do pomaka.

Petriček je ocenio da EU mora da zadrži status pouzdanog partnera za zemlje koje primenjuju reforme i "rade domaće zadatke".

Severna Makedonija je prošle godine promenila ime kako bi okončala spor sa Grčkom, koja je blokirala ambicije Skoplja ka EU, ali se sada suočava s protivljenjem Bugarske zbog svoje istorije i jezika.