17.12.2020.

14:10

Foto:

Planeta

OVO ODUZIMA DAH! Ruski kosmonaut objavio prvu šetnju svemirom! UPOREDIO JE TO SA NEČIM ŠTO SMO SVI ISKUSILI! /VIDEO/

„Oduzima dah, zar ne?“ napisao je Sergej Kud-Sverčkov na svom profilu na društvenoj mreži VKontakte iznad kratkog video snimka svemirske šetnje.

Četvorominutni snimak prikazuje Kud-Sverčkova i komandanta ekspedicije 64 Sergeja Rižikova kako rade na demontaži delova modula „Pirs“ 18. novembra tokom svemirske šetnje koja je trajala 6 sati i 47 minuta. Ovo je bilo prvo iskustvo rada u svemirskom vakuumu za oba kosmonauta, naveo je Roskosmos u sredu.

Kud-Sverčkov je uporedio iskustvo kretanja izvan stanice sa usponom na planinu, ali je rekao i da ga je rad podseća na ronjenje u pećinama, jer se ništa ne vidi osim opreme i onoga što reflektori osvetljavaju.

Ova aktivnost izgledala je baš poput obuke u kompleksu Jurija Gagarina u moskovskom Zvezdanom gradu, dodao je kosmonaut.

Rižikov i Kud-Sverčkov su u skoro sedmočasnovnoj misiji radili na zameni tableta na modulu „Zvezda“ i uklanjanju dela opreme sa „Pirsa“, koja će uskoro biti zamenjena „Naukom“, novim modulom koji se priprema za lansiranje na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu. Sledeća planirana svemirska šetnja, EVA-48, biće priprema za dolazak „Nauke“.

Prvi put je u svemir otišao sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov u aprilu 1965. On je koristio vazdušnu komoru na naduvavanje da napusti svemirski brod i proveo je 12 minuta i devet sekundi u vakuumu svemira, podseća RT.