24.12.2020.

08:31

Foto:

Planeta

POSLEDNJI POTEZ OČAJNIKA! Tramp sprema nove sankcije za Severni tok 2, iako je izgrađeno više od 90 odsto gasovoda!

Kako su naveli, odlazeća Trampova adminstracija sprema se da "u bliskoj budućnosti" donese novi paket sankcija koji bi odobrio Kongres, čime veruje da će naneti udarac projektu za prenos gasa od Rusije do Nemačke, koji sprovodi državna kompanija Gasprom, prenosi Rojters.

Navodno, nove mere će biti spremne „u bliskoj budućnosti".

Rusija je ovog meseca nastavila izgradnju gasovoda vrednog 9,5 milijardi evra, nakon jednogodišnje pauze zbog američkih sankcija. Do sada je izgrađeno 90 odsto gasovoda. Predviđena je izgradnja dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Postavljanje cevi gasovoda „Severni tok 2“ u ekonomskoj zoni Danske počinje 15. januara 2021. godine, objavila je pomorska uprava te zemlje i tako najavila ulazak u finalnu fazu ovog velikog projekta koji je, da bi bio realizovan, morao da se bori sa brojnim neprijateljima. Pre svega sa SAD koje smatraju da je reč o političkom projektu koji preti energetskoj bezbednosti Evrope.

Izgradnja gasovoda suspendovana je decembra prošle godine nakon što je švajcarska kompanija "Olsiz" odustala od postavljanja cevi zbog mogućih sankcija SAD. Amerika smatra da projekat ugrožava sigurnost EU i jača njenu zavisnost od energenata iz Rusije.