24.12.2020.

12:36

Foto:

Planeta

PUTIN VASKRSAVA MESTO SA KOJEG SU SOVJETI SEJALI STRAH DO VAŠINGTONA! Ameri bi dali sve da mogu ovde da zavire, a EVO ŠTA SE SPREMA daleko od svih! /VIDEO/

- Pokretanje laboratorije omogućiće nam da testiramo oružje u jedinstvenim prirodnim uslovima, bez napuštanja kompleksa - rekao je vojni stručnjak Viktor Murakovski.

On je tako komentarisao poruku o obnovi sovjetske jedinstvene laboratorije od strane kompanije "Rostec" za ekstremna ispitivanja bacača granata, malokalibarskog i topovskog oružja.

- Da biste u prirodnim klimatskim uslovima reprodukovali ono što je urađeno u ovoj laboratoriji, treba puno da putujete po zemlji u potrazi za posebnim prirodnim fenomenima koji se ne mogu uvek naći - objasnio je Murakovski.

Stručnjak je pozitivno ocenio obnovu jedinstvene laboratorije i nazvao je "povratkom korenima".

- Naš vojno-industrijski kompleks je ranije imao takve laboratorije, ali nisu mogle da se koriste za sve modele i vrste oružja - prenosi ruski Vzglyad.

- Pored toga, sovjetsko oružje je ranije bilo poznato po sposobnosti da radi u bilo kojim uslovima: fizičkim, geografskim, vremenskim, klimatskim. Sada će se ova reputacija još više ojačati - uveren je Murakovski.

Ranije je saopšteno da je Centralni naučno-istraživački institut za precizno inženjerstvo (TsNIITOCHMASH) obnovio rad jedinstvene laboratorije zatvorene nakon raspada SSSR-a.

- Ispitivanje i sertifikacija oružja vrši se u laboratoriji i na mestu ispitivanja. Laboratorija takođe ima ispitne komore za ispitivanje malokalibarskog oružja, bacača granata i lakog oružja. Testovi se izvode na ekstremnim temperaturama od minus 60 stepeni celzijusa do plus 60 stepeni celzijusa.U laboratoriji se takođe vrše i ispitivanja prašine - navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije.

Krajem novembra, vazduhoplovna samohodna artiljerijska jedinica "Lotos", razvijena u TsNIITOCHMASH-u za vazduhoplovne snage, uspešno je završila testiranje šasije vazdušno-desantnog jurišnog vozila BMD-4M.