07.01.2021.

15:21

Foto:

Planeta

RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA UPOZORAVA: Razvoj tehnologije može dovesti do ROPSTVA i totalne kontrole nad ljudima!

- Ljudska misao i tehnička civilizacija su danas dostigli takav nivo kada, uvodeći digitalne tehnologije, može da se osigura totalna kontrola nad ljudskom ličnošću. Maksimalan razvoj totalne kontrole nad čovekom znači ropstvo i sve će zaviseti od toga ko će biti gospodar nad tim robovima. Eto zbog čega je crkva kategorički protiv korišćenja digitalnih tehnologija u svrhu osiguravanja totalne kontrole nad ljudskom ličnošću - istakao je poglavar RPC.

Patrijarh je izjavio da se stav crkve po tom pitanju zasniva na tumačenju reči iz Otkrovenja Jovana Bogoslova o tome da će dolazak antihrista biti praćen totalnom kontrolom nad čovekom.

- Tamo nisu napisane te reči, ali je iz sadržaja kristalno jasno da se radi o sposobnosti totalne kontrole ljudskog ponašanja - dodao je on.

Informer

Patrijarh Kiril
Obrazovanje na daljinu – mač sa dve oštrice

Istovremeno, patrijarh Kiril smatra da obrazovanje na daljinu koje je uvedeno kako bi se izbeglo zaražavanje učenika virusom korona, takođe može da dovede do negativnih posledica.

- Dete se formira u porodici, student u kolektivu, u komunikaciji sa profesorima, predavačima i svojim prijateljima. Stoga smeštanje osobe u veštačku izolaciju može, bez sumnje, negativno da se odrazi na njeno formiranje - istakao je on.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio ranije da je u čitavoj zemlji neophodno sprovesti digitalnu transformaciju u narednoj deceniji, a da će samo na transformaciju državne uprave će biti utrošene milijarde rubalja.

Predsednik je istakao da će digitalna transformacija u Rusiji uticati na svakog čoveka i sve nivoe vlasti. Istovremeno, Putin je naglasio da veštačka inteligencija nikada neće zameniti čoveka.