10.01.2021.

20:37

Foto:

Planeta

ERDOGANOVA PRES SLUŽBA GASI "Whats up" ZBOG PRIVATNOSTI! Ankara poziva na korišćenje domaćih aplikacija!

Kancelarija za medije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana navodno isključuje svoje VhatsApp grupe zbog zabrinutosti zbog privatnosti. Potez dolazi nakon što je Ankara pozvala na nacionalni bojkot aplikacije za razmenu poruka u vlasništvu Fejsbuka.

Od ponedeljka, kancelarija prelazi na šifrovanu aplikaciju za razmenu poruka BiP, koju je razvila turska firma Turkcell, izvestio je Bloomberg, pozivajući se na interne poruke objavljene u VhatsApp grupama.

Odluka dolazi usled rastuće zaprepašćenosti zbog plana VhatsApp-a da započne deljenje ličnih podataka sa matičnom kompanijom Facebook. Pravila stupaju na snagu 8. februara, a korisnici koji odbiju nove uslove neće moći da pristupe svojim nalozima na platformi za razmenu poruka.

Turska vlada je neprijateljski naišla na ažurirane korisničke uslove koji su koristili pitanja privatnosti za promociju domaćih aplikacija i internet usluga.

Ali Taha Koc, šef kancelarije za digitalnu transformaciju predsedništva, objavio je u subotu izjavu u kojoj je upozorio da aplikacije napravljene u inostranstvu „sadrže značajne rizike po sigurnost podataka“. Pozvao je turske građane da pređu na "lokalni i nacionalni softver", tvrdeći da će taj potez pomoći Turskoj da zaštiti svoje podatke.

- Kao što je izjavio predsednik Redžep Tajip Erdogan, suprotstavimo se digitalnom fašizmu! - zaključio je.