12.01.2021.

18:32

Foto:

Planeta

LONDON ĆE PLATITI POVRATAK KRIMA U UKRAJINU, JESTE LI ČULI VEĆU GLUPOST?! Majstori, na čemu ste vi, Moskva se sad sigurno trese od straha?!

U okviru programa „Otvorena budućnost", koji je pokrenut 1. januara i trajaće do 15. marta ove godine, planiran je „razvoj reintegracije" poluostrva i teritorija na istoku Ukrajine koje nisu pod kontrolom Kijeva, kao i beleženje "kršenja ljudskih prava" sa ruske strane u tim regionima i pomoć "žrtvama".

Kako je navedeno u saopštenju, pokazatelji uspešnosti programa trebalo bi da budu dokumentovanje „kršenja ljudskih prava" na tim teritorijama i „efikasno" izveštavanje o toj situaciji, kao i „zaštita prava" stanovnika poluostrva putem nove strategije Kijeva u pogledu Krima.

Među ciljevima misije navedeni su i rezultati medijskog rada sa lokalnim neprofitnim organizacijama, između ostalog sa krimskim Tatarima na "podizanju svesti" o ljudskim pravima. Osim toga, planirano je podsticanje njihovih političkih i ljudskih aktivnosti.

- Ne možemo da finansiramo akademske kurseve ili istraživanja, kurseve engleskog jezika i kupovinu opreme - dodaje se u dokumentu.

(VIDEO) BRUTALNA DEMONSTRACIJA SILE, RUSKI DRON OHOTNIK LANSIRA BOMBE OD 500 KILA! Leti 1.000 km/h, radari ga ne vide...

Sredstva će biti obezbeđena samo za fiskalnu 2020-2021. godinu Velike Britanije.

Ukrajina i zapadne države redovno spekulišu na temu „kršenja prava" krimskih Tatara u Rusiji. Istovremeno, ruska Državna duma je isticala da su oni zahvaljujući vraćanju poluostrva u sastav zemlje dobili prava, slobode i mogućnosti koje nisu imali pod Ukrajinom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 18. marta potpisao sporazum o prihvatanju Republike Krim i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, a 21. marta dokument je ratifikovala Savezna skupština. Uprkos ubedljivim rezultatima referenduma, Kijev je odbio da prizna Krim kao deo Rusije.