15.01.2021.

07:11

Foto:

Planeta

OTKRIVEN NAJSTARIJI CRTEŽ NA SVETU! Pećina skrivala sliku staru više od 45.000 godina! /VIDEO/

Arheolozi su otkrili najstariju svetu poznatu pećinsku umetnost, sliku divlje svinje u prirodnoj veličini koja je naslikana pre najmanje 45.500 godina u Indoneziji.

Pećinska slika otkrivena u Južnom Sulavesiju prikazuje bradavičastu svinju, vrstu divlje svinje koja je endemska vrsta ovog indonežanskog ostrva.

Pronalazak arheologa takođe predstavlja jedinstvene dokaze o životu prvih "modernih" ljudi u regionu.

- Slika bradavičaste svinje koju smo pronašli u krečnjačkoj pećini Ling Tedongnge sada je najranije poznato reprezentativno umetničko delo na svetu - rekao je profesor Adam Brum sa univerziteta Grifit u Australiji.

- Pećina je u dolini koja je zatvorena strmim krečnjačkim liticama, a dostupna je uskim pećinskim prolazom samo u sušnom periodu, jer je dno doline u potpunosti poplavljeno u kišnoj sezoni - rekao je Brum.

Istraživači su dodali da je slika bradavičaste svinje oslikana na ploči od stene koja se nalazi iznad visoke platforme duž zadnjeg zida Ling Tedongngea.

- Ove svinje su najčešće prikazane životinje ledenog doba na ostrvu, što sugeriše da su dugo bile cenjene i kao hrana i kao fokus kreativnog razmišljanja i umetničkog izražavanja - dodali su naučnici.