14.01.2021.

15:35

Foto:

Planeta

IRAN TOKOM VOJNIH VEŽBI UOČIO DO ZUBA NAORUŽANU AMERIČKU PODMORNICU! Usledila prava akcija i PROTERIVANJE! /VIDEO/

Iranski mediji pokazali su snimke poronute podmornice američke mornarice koja je navodno snimljena u blizini blizini Hormuškog moreuza dok su iranske snage izvodile vojne vežbe. Snimak, koji su na društvenim mrežama podelili korisnici, snimljen je iz helikoptera iranske mornarice "SH-3 Sea King".

Na snimku se vidi otkrivena podmornica klase "Ohajo" koja je naoružana krstarećim raketama.

Prema pisanju američkih medija, zbog lokacije i vremena kada se ovo desilo gotovo da je sigurno da se radi o podmornici "USS Džordžija".

"USS Džordžija" je je 21. decembra tranzitovala u Persijski zaliv preko Hormuškog moreuza, u pratnji krstarica i patrolnih čamaca američke mornarice. Dolazni tranzit je izvršen na površini.

Četiri podmornice klase "Ohajo" američke mornarice ubedljivo su najnaoružanije konvencionalne napadačke platforme na svetu. U svojim raketnim silosima mogu da nose ukupno 154 krstareće rakete "Tomahavk" (TLAM Block-IV). Kada se doda i torpednu prostorija, podmornica poseduje čak 176 projektila.

Iranski mediji izveštavaju da je, nakon otkrivanja podmornice, usledilo upozorenje da će biti potopljena ako odmah ne napusti zonu u kojoj se izvode vojne vežbe, nakon čega se udaljila.

Amerikanci se nisu oglašavali povodom ovog incidenta.