18.01.2021.

14:07

Foto:

Planeta

AMERIKA POKUŠAVA DA SAHRANI PRAVOSLAVLJE! Lavrov: Očigledno je da SAD stoji iza raskola, otvorena je pandorina kutija

„Mislim da je Pandorina kutija, koju je Vartolomej otvorio, a koja je već dovela do raskola u Kiparskoj pravoslavnoj crkvi – izazvala previranja u drugim pravoslavnim crkvama“, istakao je ministar na godišnjoj konferenciji za novinare.

Prema rečima Lavrova, cilj patrijarha je da uništi uticaj pravoslavlja u celom svetu po nalogu SAD.

Misija Vartolomeja je, po svemu sudeći, da sahrani uticaj pravoslavlja u savremenom svetu, a pripremili su je Amerikanci. Oni ne kriju da zajedno s Vartolomejem aktivno rade pod parolom slobode veroispovesti i verovanja. Jednostavno ne vidim druga objašnjenja za postupke tog čoveka“, izjavio je ruski ministar.

Ministar smatra da su Amerikanci razlog koji je pobudio Vartolomeja da krene putem raskola i podrivanja viševekovnih tradicija. S tim u vezi, istakao je da u pravoslavnom svetu ne postoji pandan „rimskog pape“, ali da zato postoji vaseljenski patrijarh koji je donedavno poštovan kao prvi među jednakima.

Ranije je patrijarh Vartolomej govorio da u pravoslavlju nema raskola i da on ne planira da čini „ni korak nazad“ u vezi sa ukrajinskim problemom, nazivajući pogrešnom odluku "bratske" Ruske pravoslavne crkve da prekine komunikaciju sa Konstantinopoljem (današnjim Istanbulom) i crkvama koje su priznale Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

Ranije je bivši službenik američkog Stejt departmenta Džim Džatras izjavio da SAD hoće da "slome kičmu" pravoslavnoj crkvi, koristeći papske ambicije patrijarha Vartolomeja.