28.01.2021.

11:09

Foto:

Planeta

PENTAGON RASKLAPA RUSKI "PANCIR-S1"! Amerikanci u tajnoj misiji prebacili ruski PVO sistem iz Libije u nemački "Ramštajn"! /FOTO/

Ruski PVO sistem "Pancir-S1" zarobljen je netaknut na libijskom ratištu, a u tajnoj misiji, američke snage su ga prebacile u vojnu bazu "Ramštajn" u Nemačkoj.

Američka vojska i njeni atlantski partneri, kao i vlada u Libiji koju podržava Zapad, zajednički su organizovali tajnu operaciju za transport sistema. Ruski "Paincir-S1" može da obara civilne i vojne avione, te su se navodno Amerikanci "zabrinuli" da bi sistem mogao pasti u ruke militanata ili krijumčara oružja.

Prema navodima američkih medija, vojno-transportni avion "C-17 Globemaster III" je prebacio PVO sistem do Nemačke. Vojni stručnjaci Pentagona trebalo bi da detaljno prouče karakteristike ruskog sistema.

Nije poznato koji je tačno model "Pancir-S1" pronađen. Haftarova libijska nacionalna armija (LNA) dobila je veći broj ovih sistema preko Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji su kupili posebnu verziju koja koristi šasiju kamiona "MAN 8Ks" nemačke proizvodnje.

Slike koje su se pojavile prošle godine na primerima standardnog ruskog tipa koji koristi šasiju kamiona 8k8 KAMAZ-6560, a takođe je i primarna izvozna konfiguracija, u službi LNA.

U izveštaju se ne navodi gde je tačno u početku zarobljen "Pancir-S1" koji je naknadno predat američkoj vojsci, ali se navodi da su ga snage koje su se uskladile sa GNA preuzele "nakon što je vazdušna baza pregažena u kontranapadu".

U tom napadu je najmanje osam "Pancir-S1s" navodno uništeno ili zarobljeno dok su snage GNA, koje podržavaju Turci, razbile LNA i proterale ih na istok zemlje u maju prošle godine.