31.01.2021.

08:00

Foto:

Planeta

PRE 4 GODINE BRITANCIMA JE REČENO DA NA LISTU STAVE "BOLEST X"! Ugledni epidemilog je sada otkrio šta se valjalo iza brda i ima važno upozorenje za sve!

Vulhaus, profesor Epidemiologije zaraznih bolesti sa Univerziteta u Edinburgu, rekao je da su on i kolege 2017. godine dobili od Svetske zdravstvene organizacije preporuku da na svoju listu prioritetnih bolesti dodaju i "Bolest X".

Objasnio je: "Tada smo pomislili da bi mogla da sledi pandemija i da bi to mogao biti virus za koji još ne znamo. Iskreno rečeno, mislili smo da je to najizgledniji scenario."

Profesor Vulhaus je dodao da su na sastanku sledeće godine stručnjaci razmatrali koja bi to bolest mogla biti, a jedna od mogućnosti bio je i novi koronavirus povezan sa mersom ili sarsom.

"Ovaj novi korona virus je toliko usko povezan sa sarsom, tako da smo apsolutno pogodili kakva pretnja je u pitanju", rekao je prof. Vulhaus.

Na pitanje da li bi sledeća "Bolest X" mogla biti već "iza ugla", Vulhaus  je rekao "apsolutno“, ali da je nemoguće opreciznije prognozirati šta bi moglo biti u pitanju.

Profesor Žan Žak Majambe Tamfum, lekar koji je pomogao da se otkrije ebola, oglasio se istim alarmom o novim bolestima koje bi mogloe da se  pojave.

Informer

Upitan da li veruje da bi buduće pandemije mogle biti apokaliptičnije od kovid-19, rekao je:

"Da, tako mislim."

Profesor Vulhaus kaže da naučnici svake, ili svake druge godine, otkriju po jedan ili dva virusa koji su prenosivi na ljude.

"To će se i dalje dešavati", upozorio je Vulhaus.

Upitan da li je među kreatorima politike ima svesti od rizika pojave budućih pandemija, prof. Voulhaus kaže:

"Nisam siguran da se puno razmišlja o sledećoj pretnji, sada dok se svet potpuno koncentriše na suočavanje sa postojećom pandemijom, ali apsolutno se slažem da o tome treba više razmišljati."