30.01.2021.

07:10

Foto:

Planeta

OCU JE NAKON 7 GODINA ZAZVONIO TELEFON, ČUO JE ŽENSKI GLAS I ZAPLAKAO! Potresna sudbina devojčica otetih u selu Čibuk!

Jedan broj devojčica koje su bile otete iz nigerijskog sela Čibuk od strane terorističke grupe Boko Haram pre skoro sedam godina uspeo je da pobegne, saopštio je otac jedne devojčice.

Halima Ali Maianga, jedna od više od 100 mladih žena koje se još uvek vode kao nestale, pozvala je oca da kaže da je zajedno sa drugim devojkama u četvrtak uspela da pobegne od terorista Boko Harama.

- Pitala me je: Da li je to moj tata? Da li je ovo to tata, i počela je da plače. Toliko je plakala da nisam mogao da je čujem. I ja sam plakao. Nisam očekivao da ću je čuti ikada ponovo - rekao je Ali Maianga.

Cela porodica je presrećna. Naša kuća je puna ljudi koji se raduju sa nama.

Ali Maianga je rekao da nije imao priliku da razgovara sa ćerkom kako treba, jer je bila emotivna i poziv je bio kratak. Ali je rekao da su ona i druge devojčice na sigurnom i da se o njima brine nigerijska vojska.

Dodao je da je ćerka zvala sa telefonske linije koja pripada službi bezbednosti.

Još uvek nema zvaničnih informacija o broju devojčica koje su uspele da pobegnu.

Podsećamo, 2014. godine islamistička grupa Boko Haram upala je u nigerijsko selo Čibuk i iz školskog internata su oteli 276 devojčica. Ovaj incident je izazvao veliku pažnju svetskoj javnosti, ubrzo je pokrenuta mežunarodna kampanja sa sloganom "Vratite naše devojčice nazad".

Jedan broj devojčica je odmah nakon otmice uspeo da pobegne. Jedna devojčica je pronađena dok je lutala kroz nigerijsku šumu tražeći pomoć 2016. godine.

Boko Haram je nakon pregovora sa nigerijskom vladom oslobodio 21 devojčicu 2016. godine. Još 82 devojčice su oslobođene tokom razmene zarobljenika 2017. godine.

Od tada se ništa nije čulo o sudbini preostalih 112 devojčica koje su ostale u zarobljeništvu.