01.02.2021.

19:06

Foto:

Planeta

(VIDEO) UZBUNA U HRVATSKOJ ZBOG SRPSKIH DRONOVA! Šta radi naša Vlada! Beograd od Kine uzeo šest dronova, a od Turske očekuje isporuku "Bajraktara TB2"!

Snimci koji su svakodnevno pristizali iz šestonedeljnog rata u Nagorno-Karabahu bili su jezivo nalik jedan drugom. Ptičja perspektiva rovova u kojima se jedva naziru siluete vojnika, nišan koji se pomera prema njima, zatim kratka eksplozija i oblak dima. Dim se razilazi, na tlu se ne miče više niko. Rez

Iako ni blizu nisu novost na bojnom polju, udari dronova na jermenske položaje, kojima su uništavali i ljudstvo i oklopne snage i protivvazdušne položaje, bili su ogromna strateška prednost za Azerbejdžan u tom relativno kratkom ratu.

To je ujedno bio i prvi veći oružani sukob koji je definitivno pokazao koliko je savremeno bojno polhe transformisano i koliko dronovi preuzimaju sve veći deo konvencionalnog ratovanja, kojim je dosad dominiralo vazduhoplovstvo kombinovano sa kopnenim bitkama.

Što se tiče našeg regiona, piše Jutarnji list, iako je Hrvatska prilično spora u implementaciji dronova, neke njene komšije, konkretno Srbija, nisu. Srbija je nedavno od Kine kupila šest borbenih dronova i u pregovorima su s Turskom o kupovini njihovih bespilotnih letelica "Bayraktar TB2".

- Svakako ćemo u budućnosti kupovati više bespilotnih letelica, i to sve zavisi od dogovora s Turskom - potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru.

Sa pokretnih traka širom sveta svakodnevno silazi sve veći broj sve raznolikijih i relativno jeftinih dronova koji državama mogu doneti mogućnost borbenog delovanja iz bazduha po ceni koja iznosi samo nekoliko procenata tradicionalnog vazduhoplovstva. I ujedno ne izlažu opasnosti od pogibije pilote.

Azerbejdžan je u ratu koristio svoju flotu dronova, kupljenu od Turske i Izraela, da nadgleda i potom uništava oružane sisteme Jermena, čiji sistemi protivvazdušne odbrane, a najčešće je bilo reč o starijim, sovjetskim sistemima, naprosto nisu bili prilagođeni takvoj vrsti napada i bilo ih je nemoguće sačuvati.

Iako je rat na Kavkazu čak potegao i dosad nezamislivu debatu - da je tenk kao dominantno oružje stvar prošlosti - postoje stručnjaci koji smatraju da nismo još došli do te tačke.

FRANCUSKA NA NOGAMA, RITUALNO UBISTVO ILI... Policija u Tulonu pronašla odsečenu glavu beskućnika! GRAD POD OPSADOM!

Franc-Stefan Gadi sa Instituta za strateške studije rekao je za "Vorld politiks rivju" da tradicionalna vojna oprema poput tenkova i oklopnih vozila neće postati prevaziđena, bar ne još, ali da je kavkaski rat demonstrirao sve veću važnost korišćenja naoružanih dronova u kombinaciji sa drugim naoružanjem i kvalitetnim pešačkim snagama te, još važnije, "eksponencijalni rast mogućih negativnih posledica za sve one koji se ne okrenu takvom pristupu u budućim ratovima".

Upravo to se, izgleda, dogodilo u Nagorno Karabahu, smatraju analitičari Vašington posta.

Jermenija je bila zadovoljna zadržavanjem statusa kvo, koji bi joj omogućio zadržavanje teritorija. Ali, Azerbejdžan se okrenuo kupovini novog naoružanja, što je uključivalo i flotu truskih dronova Bajraktar TB2, te izraelske "kamikaza dronove", koji su dizajnirani tako da mogu da dugo vremena kruže nad ciljanim područjem pre nego što se obruše na metu.

- Dronovi malim državama omogućuju vrlo jeftin pristup taktičkoj avijaciji i precizno navođenom naoružanju, što im daje opciju da uništavaju puno skuplju opremu neprijatelja, kao što su tenkovi i protivvazdušni sistemi", rekao je za Vašington post Majkl Kofman, vojni analitičar i direktor za proučavanje Rusije u tink-tenku CNA. "Vazduhoplovstvo je vrlo skupa stvar. A dronovi daju mogućnost vazdušnih udara puno manjim i puno siromašnijim nacijama - dodao je.

U prvoj fazi razvoja oružanih dronova dominirale su tri države - SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Izrael. Amerikanci i Britanci oslanjali su se na američke Predatore i Reapere, dok je Izrael razvijao sopstvenu tehnologiju i do 2011. godine to su bile jedine tri države s napadnim dronovima.

Međutim, između 2011. i 2019. godine još 18 država nabavilo je bespilotne letelice s naoružanjem, prema navodima Foreign Affairsa, od čega je njih 11 svoje primerke kupilo samo od jedne države - Kine. Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Nigerija - sve su te zemlje navodno od Kine nabavile letelice "Wing Loong" i seriju CH.

(VIDEO) RUSI SU SE SAMO ZEZALI, ILI AMERI SAD IMAJU KONTRA ORUŽJE! Pre nekoliko godina ruski Su-27 je posadu Donalda Kuka poslao na psihijatriju!

U sledećem talasu u zadnjih pet godina došlo je do još veće globalne proliferacije, pri čemu su svoje dronove počeli razvijati Turska i Pakistan. Posebno je Turska počela masovno koristiti dronove, najviše protiv kurdskih separatista. Očekuje se da će se sve veći broj zemalja uključiti u ovu utrku, posebno kada se uzme u obzir da su neki vrlo aktivni igrači u industriji naoružanja dosad bili vrlo neprimetni - konkretno Rusija i Indija.

Ko se naoružava dronovima?

Italija: SAD je odobrila prodaju MQ-9 Reaper dronova.
Velika Britanija: Bespilotne letelice Reaper iz SAD-a 2007. godine i naoružane 2008. godine. Velika Britanija je 2016. najavila kupovinu još 10 Reapera.
Španija: U 2015. SAD su odobrile prodaju naoružanih bespilotnih letelica Reaper Španiji.
Francuska: Takođe ima naoružane verzije bespilotnih letelica MQ-9 Reaper koje isporučuju Sjedinjene Države.
Grčka: NEUROn UCAV javno je prikazan u junu 2016. godine
Turska: Želi da se takmiči sa glavnim izvoznicima dronova kao što su SAD, Izrael i Kina.
Srbija: Model koji je odabrala srpska vlada bio je kineski Wing Loong CH-92A