02.02.2021.

11:15

Foto:

Planeta

KAKO JE OVO MOGUĆE?! Hrvati prenose POHVALE FAJNENŠAL TAJMSA NA RAČUN SRBIJE I VAKCINA!

Srbija danas ima vakcinisanih velikih 6,3 odsto stanovništva, a ispred nje su u svetu samo Izrael (neverovatnih 53,8 odsto), Ujedinjeni Arapski Emirati (35,2 odsto), Velika Britanija (14,7 odsto), Bahrein (14,7 odsto), Sjedinjene države (9,7 odsto) i Portoriko (7,9 odsto).

Od zemalja kontinentalne Evrope najbliže Srbiji su Danska (4,6 odsto) i Slovenija (3,7 odsto). Svi ostali u kontinentalnoj Evropi, pa i oni najbogatiji, trenutno su ispod 3,3 odsto vakcinisanih.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić sada, naravno, slavi svoju odluku da se okrene kineskim i ruskim vakcinama kao rešenju, dok je osigurao i nastavak pregovora s onim proizvođačima cepiva koji su dobili odobrenje za distribuciju na prostoru EU.

Srbija je do sada obezbedila oko milion doza i planira da uveze još milion do početka marta, čime bi obezbedila vakcinisanje trećine populacije.

U grafikonu ispod možete da vidite neočekivanu razliku koju je uspela da napravi Srbija u brzini vakcinisanja u odnosu na grupu probranih zemalja kontinentalne Evrope. Zasad se Hrvatska u odnosu na Srbiju nije pokazala naročito snalažljivom u nabavci vakcina, ocenjuje Jutarnji list.

Informer

Ostale balkanske zemlje ne stoje tako dobro s vakcinacijom kao Srbija. EU je osigurala oko 70 miliona evra za šest novih potencijalnih članica na Balkanu, ali „evropske linije nabavke“, neće puno pomoći S. Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji. I svi se okreću pregovorima s kineskim i ruskim proizvođačima cepiva.