12.02.2021.

20:43

Foto:

Planeta

TRAMP IH JE PROGLASIO TERORISTIMA, BAJDEN TO SADA MENJA! Blinken najavio povlačenje oznake zbog humanitarne katastrofe!

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je danas da uklanja jemenske pobunjenike Huti sa američke liste stranih terorističkih organizacija od sledećeg utorka, 16. februara.

Blinken je u izjavi koju je citirao CNN rekao da je odluka o uklanjanju oznake terorističke grupe, kao i posebno imenovane "globalne terorističke" oznake, vođena zabrinutošću da bi ta oznaka mogla ugroziti mogućnost pružanja ključne pomoći narodu Jemena, dodajući da je to "priznanje strašne humanitarne situacije u Jemenu“.

Taj potez poništava odluku koju je Trampova administracija donela nekoliko dana pre kraja njegovog mandata.

Informer

Entoni Blinken

- Poslušali smo upozorenja Ujedinjenih nacija, humanitarnih grupa i dvostranačkih članova Kongresa, između ostalog, da bi ostanak oznake "terorističke grupe" mogla imati razarajući uticaj na pristup Jemenaca osnovnim potrebama poput hrane i goriva - rekao je Blinken danas.

- Opozivi imaju za cilj da osiguraju da relevantne američke odluke ne ometaju pomoć onima koji već trpe ono što je nazvano najgorom humanitarnom krizom na svetu. Fokusiranjem na ublažavanje humanitarne situacije u Jemenu, nadamo se da se jemenske stranke takođe mogu usredsrediti na angažovanje za dijalog - dodao je Blnken.

Blinkenova najava dolazi nakon što su Huti izvršili niz napada na civilne ciljeve u Saudijskoj Arabiji, koje je Stejt department ove nedelje oštro osudio.