15.02.2021.

15:42

Foto:

Planeta

SVAKO GLEDA SEBE! Evropska komisija poručuje članicama: Ne zatvarajte granice unutar EU

Do ovakve reakcije EK dolazi nakon jednostranog zatvaranja granice Nemačke ka Austriji, radi zaustavljanja širenja novog soja virusa Kovid-19.

Komisija naglašava da je zabrinuta i zbog poteza Belgije, koja je do 1. aprila produžila zabranu neesencijalnih prelazaka svojih granica.

- Zemlje članice bi trebalo da snažno obeshrabre nebitna putovaja u i iz tamno crvenih zona, ali zatvaranje granica mora biti izbegnuto - kaže portparol EK, Kristijan Vigand.

U Briselu podsećaju da svu sve zemlje članice podržale predlog EK o zajedničkom i koordinsianom pristupu kada je reč o ograničenjima kretanja, a da svako nepridržavanje dogovorenog rizikuje podele i probleme u slobodi kretanja unutar Šengena.

Dodaje se da pored preporuka EK, koje su prihvatile sve zemje članice, postoje i obavezujuća pravila Šengena koja moraju da se poštuju na granicama zemlja članica.

- Zbog trenutne pandemije, važno je da zemlje članice mogu da preduzimaju mere kako bi se zaustavilo širenje infekcije, naročito novih sojeva virsa, ali te mere moraju biti proporcionalne i nediskriminatrorne prema EU građanima - zaključuju u Evropskoj komisiji.