17.02.2021.

11:20

Foto:

Planeta

BAJDEN OTVORENO PRETI SI ĐINPINGU: Biće posledica po Kinu i on to zna!

"Biće posledica po Kinu i on (Si Đinping) to zna", poručio je Bajden tokom sinoćnjeg televizijskog obraćanja na CNN-u, a preneo Rojters.

Bajden je odgovarao na pitanja koja se tiču muslimanske manjine Ujgura u zapadnoj regiji Sinđijang, dodala je agencija.

SAD će ponovo preuzeti glavnu ulogu u borbi za ljudska prava, naglasio je Bajden, dodavši da će raditi sa međunarodnom zajednicom da Kina zaštiti manjine.

"Kina se baš trudi da postane svetski lider, ali da biste postali to, morate da zadobijete poverenje ostalih zemalja. Dokle god su umešani u aktivnosti koje se kose sa osnovnim ljudskim pravima, biće im teško da postanu lideri", ocenio je Bajden.

Informer

AP/Photo

Sve dok se bave aktivnostima koje su u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima, biće im teško da to čine - dodao je on.

U dvosatnom telefonskom pozivu sa Sijem ovog meseca, Bajden je naglasio američki prioritet očuvanja slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona, gde su SAD i Kina glavni strateški rivali.

Takođe je izrazio zabrinutost zbog "prinudne i nefer" trgovinske prakse i pitanja prava u Pekingu, kao što su hongkonška represija, interniranje u Sinđang regiji i sve upornije akcije u Aziji, uključujući prema Tajvanu, kojom Kina ne priznaje nezavisnost.