17.02.2021.

12:13

Foto:

Planeta

HOROR U NIGERIJI! Naoružana banda upala u školu i otela STOTINE UČENIKA, jedna osoba stradala!

Napadači u vojnim uniformama upali su jutros oko 3 sata u kampus vladine srednje škole za nauku u gradu Kagara u državi Niger, odvodeći studente u obližnju šumu, a jedna studentkinja stradala je tokom otmice, rekli su izvori.

Severozapad i centralna Nigerija sve su češće na meti kriminalnih bandi koje kidnapuju radi otkupa, silovanja i pljačke širom regiona.

- Banditi su jutros ušli u GSC Kagara i kidnapovali stotine učenika i njihove nastavnike - rekao je zvaničnik koji je zatražio da se ne identifikuje zbog osetljivosti pitanja.

- Jedan od kidnapovanih nastavnika i nekoliko studentata su uspeli da pobegnu. Osoblje je potvrdilo da je studentkinja ubijena tokom otmice - rekao je zvaničnik.

Škola ima oko 1.000 učenika i nije odmah bilo jasno koliko ih je odvedeno. Izvor je rekao da je u toku prebrojanje studenata i nastavnog osoblja.

Otmica u Nigeru dogodila se dva meseca nakon što je stotinu školaraca oteto u severozapadnoj državi Katsina, a potom pušteno nakon pregovora sa vladom.

Bande pokreću finansijski motivi i nemaju ideoloških naklonosti, ali bezbednosni zvaničnici strahuju da su se u njih infiltrirali džihadisti sa severoistoka Nigerije, gde se vojska decenijama bori protiv islamističke pobune.