20.02.2021.

23:25

Foto:

Planeta

U IZRAELU SE UZ KOVID PROPUSNICE MOŽE SVE! Lažiraju potvrde o vakcinaciji!

Falsifikovane "zelene karte" prodaju se po ceni od 230 dolara, a procenjuje se da ih je već nabavilo nekoliko desetina hiljada nevakcinisanih Izraelaca.

Na papiru, koji tamošnji građani dobiju nakon što prime drugu dozu cepiva, osim osnovnih podataka postoji i QR kod, za koji stručnjaci tvrde da ga je previše lako lažirati i zloupotrebiti.

Broj

230 dolara košta falsifikovana potvrda o vakcinaciji u Izraelu

- Kad ljudi vide taj kod, on im deluje zastrašujuće i verovatno misle da je to poslednja reč informatike. Međutim, falsifikovanje QR koda je veoma jednostavan posao i ne čudi me što se na tržištu pojavilo već nekoliko desetina hiljada lažiranih potvrda. Neophodno je da vlasti što pre pronađu način da kovid propusnice budu bezbednije i da se ne mogu tako lako falsifikovati - rekao je vodeći izraelski ekspert za sajber-bezbednost Ran Bar-Zik.

Informer

Zvaničnici izraelskog ministarstva zdravlja saopštili su da su potvrde koje trenutno izdaju "samo prva verzija" i da se ubrzano radi na pripremi sigurnijeg dokumenta, koji ne bi mogao da bude falsifikovan i koji bi bio prihvaćen u inostranstvu. Oni su najavili da će svako ko bude uhvaćen sa lažnom potvrdom biti kažnjen sa 1.500 dolara.

Prema zvaničnim podacima, u Izraelu je do sada vakcinisano oko četiri miliona ljudi, odnosno oko 45 odsto stanovništva.

Otkaz nevakcinisanima

Izraelski ministar zdravlja Juli Edelstajn rekao je da će uskoro biti objavljen spisak poslova koje će moći da obavljaju isključivo vakcinisani ljudi.

- Radnici u određenim profesijama moći će da zadrže posao samo ako pokažu potvrdu da su vakcinisani. Ukoliko neće da prime vakcinu, moraće da rade PCR testove na svakih 48 sati ili će ostati bez posla - rekao je Edelstajn.