24.02.2021.

07:18

Foto:

Planeta

PRE VIŠE OD POLA VEKA, CIA JE U PLANINAMA IZGUBILA ŠPIJUNSKU OPREMU Sada se desila katastrofa koja je ubila 200 ljudi, a meštani TVRDE SAMO JEDNO

Naime, u februaru se u planinama odlomio veliki deo glečera i stene, koji je potom preprečio reku, što je izazvalo velika razaranja. Ogromna masa vode, kamenja i zemlje pojurila je u dolinu, noseći sve pred sobom: puteve, mostove i kuće, 200 ljudi je stradalo, a za nekima od njih je još traga.


U selu Raini veruju da su nuklearne naprave koje su decenijama bile sakrivene ispod stena mogle da izazovu ovakvo razaranje.


- Mislimo da su ti uređaju mogli da imaju određenu ulogu. Kako se inače glečer jednostavno mogao polomiti zimi? Vlada bi trebalo da istraži ovo i da nađe te uređaje - rekao je poglavar iz sela za BBC.


A o kakvim uređajima je tačno reč?


Kako piše Dejli mejl, 60-ih godina prošlog veka, SAD su sarađivale sa Indijom na postavljanju nadzornih uređaja u ovom planinskom lancu kako bi špijunirali kineske raketne testove.

Ovo se dešavalo tokom vrhunca paranoje u Hladnom ratu kada je Kina aktivirala svoj prvi nuklearni uređaj, 1964. godine.


U oktobru naredne godine, grupa od 18 iskusnih američkih i indijskih penjača ponela je 7 plutonijumskih kapsula teških 5 kilograma, kao i opremu za nadzor koja je trebalo da bude postavljena na drugu najvišu planinu u Indiji, Nanda Devi.


Namera je bila da se uređaj za prisluškivanje postavi na vrhu planine koja se nalazi na granici sa Kinom.
Međutim, tokom uspona, mećava je primorala penjače da se povuku i da ostave uređaje na planini, na mestu gde je putovanje prekinuto.


Ova oprema sastojala se od dugačke antene, dva uređaja za radio komunikaciju, agregata i pomenutih 7 kapsula od plutonijuma. Ukupna težina svega bila je oko 57 kilograma, pa su penjači odlučili da sve ostave i da se vrate kako bi izbegli smrt.

Vođa indijskog tima rekao je da je količina plutonijuma u tim kapsulama jednaka polovini atomske bombe koja je bačena na Hirošimu i da jedan od izotopa ima vreme raspadanja od čak 24.400 godina.

Reč je o izotopu Pu-235 koji se koristi za nuklearno oružje, a šipke je trebalo da napajaju generator, dok bi antena prikupljala podatke o lansiranju kineskih raketa.

Ipak, 1967. penjači su postavili novi set uređaja na susednu planinu.Međutim, nakon nekog vremena, uređaj je prestao da šalje signal, a kada su došli da ga provere, shvatili su da se jedan deo otopio.


Lokalno stanovništvo upravo zbog toga veruje da uređaji koji bi mogli i dalje biti u planini izjedaju sneg, što je uzrokovalo najnoviju poplavu.
Sa druge strane, postoje i oni koji veruju da se sve desilo zbog klimatskih promena, ali i radova koji su izvođeni na tom području.


Naučnici su ispitivali pesak i vodu na tom području i neki od njih su tvrdili da su našli količinu plutonijuma sličnu onoj koja se nalazi u generatorima.