23.02.2021.

15:56

Foto:

Planeta

OBJAVLJEN SNIMAK OBARANJA RUSKOG "KUKURUZNIKA"! Diverzantski dvokrilac je zbog oštećenja morao da sleti na njivi gde ga je čekala NEMAČKA JEDINICA! /VIDEO/

Nemački vojnici su mu dali nadimak "mašina za šivenje" (nem. Nähmaschine), verovatno zbog karakterističnog zvuka koji je tom prilikom proizvodio.

Mnoge vazduhoplovne eskadrile Crvene armije koje su u svom sastavu imale avione U-2, bile su poznate po ženskoj posadi. Tu se posebno isticao 46-ti gardijski vazduhoplovni puk kome su Nemci dali ime "Noćne veštice".

Na društvenim mrežama pojavio se video-materijal na kome se vidi obaranje sovjetskog dvokrilca Polikarpov-2 (skr.PO-2). Avion je usled oštećenja morao prinudno da sleti na njivu na kojoj su se nalazili delovi nemačkog motorizovanog puka iz sastava združene operativno-strategijske Grupe armija "Jug“ (nem. Heeresgruppe Süd) koja je krajem avgusta meseca 1942. godine otpočela Bitku na Staljingrad.

Tom prilikom sovjetski pilot je zarobljen, dok dalja sudbina aviona nije poznata. Kao što se na video-materijalu može videti, osim tehničkih oštećenja koja su rezultat vatre sa zemlje, avion je ostao u prilično dobrom stanju.

Polikarpov Po-2 (rus. samolёt U-2) je sovjetski dvokrilni avion koji je inicijalno bio namenjen za školovanje i obuku vojnih pilota Crvene armije, ali i civilnih pilota u vazduhoplovnim klubovima. U izuzetnim okolnostima se mogao koristiti u borbenim misijama ograničenog karaktera, za nošenje pošte, sanitet i za vezu. U civilne svrhe je korišten i u poljoprivredi.

Do 1944. godine je nosio naziv U-2, a vojnici su ga prozvali "Kukuruznik". Proizvođen je u Sovjetskom Savezu od 1929. do 1953. U tehničkom smislu predstavlja letelicu koja je poznata po jednostavnosti, jeftinoj proizvodnji i održavanju prilikom eksploatacije. Proizveden je u skoro 40.000 primeraka, a koristio se u velikom broju država, na svim kontinentima.