24.02.2021.

11:39

Foto:

Planeta

AMERIČKO NUKLEARNO ORUŽJE MORA BITI VRAĆENO NA TERITORIJU SAD! Lavrov poručio NATO-u: Nećemo raspoređivati rakete u regionima gde nema vaših!

- Uzdržanost u raketnoj sferi u uslovima prekida važenja Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa ostaje pitanje od prvostepene važnosti. Naš predlog ostaje na snazi: nećemo raspoređivati takve rakete kopnenog baziranja u regionima u kojima nisu raspoređena slična sredstva američke proizvodnje. Pozivamo države NATO-a da preduzmu slične korake. Naši konkretni predlozi o uzajamnim merama verifikacije su dobro poznati - rekao je Lavrov.

On je naglasio da je Moskva otvorena za višestrani dijalog o pitanju razoružanja sa svim državama koje poseduju nuklearno naoružanje, između ostalog sa Velikom Britanijom i Francuskom.

Informer

- Insistiramo da Rusija i SAD i drugi učesnici "nuklearne petorke" još jednom potvrde osnovnu formulu da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on nikada ne treba da bude pokrenut - ukazao je Lavrov.

Infrastruktura za brzo reagovanje američkog nuklearnog oružja u inostranstvu mora biti likvidirana, podvukao je ruski ministar.

- Američko nuklearno oružje mora biti vraćeno na teritoriju SAD, a infrastruktura za njegovu instalaciju u inostranstvu, likvidirana - rekao je Lavrov.