04.03.2021.

09:37

Foto:

Planeta

HOĆE LI BITI BOLJI OD FRANCUSKIH MISTRALA?! Putin naredio izgradnju desantnih brodova, prave se VELIKI NOSAČI HELIKOPTERA!

- Za raspoređivanje se razmatraju helikopteri proizvodnje konstruktorskog biroa "Kamov". Radi se o Ka-52K i o drugim modelima, uključujući Ka-27. Kapacitet je oko 15-16 letelica. Pored toga, osim samih helikoptera na brodovima projekta 23900 planirano je raspoređivanje četiri drona - rekao je sagovornik agencije.

Prema rečima izvora, Ministarstvo odbrane Rusije je dugo usaglašavalo zahteve u vezi sa izgledom i konačni projekat "u pogledu svoje funkcionalnosti nije postao lošiji, već možda i bolji od "mistrala"".

Dva univerzalna desantna broda projekta 23900 počela su da se grade 20. jula 2020. godine u brodogradilištu "Zaliv" u Kerču uz prisustvo ruskog lidera Vladimira Putina.

Pristanišni brodovi, odnosno pandani francuskih nosača helikoptera "mistral", postaće prvi brodovi te klase izgrađeni u Rusiji. Njihov deplasman će biti 40 hiljada tona. Pored nosača helikoptera, danas se u Rusiji grade i drugi desantni brodovi, uključujući velike desantne brodove projekta 11711, koji imaju skromnije performanse.

Inače, ugovor o isporuci dva nosača helikoptera tipa "mistral", u vrednosti od 1,2 milijardi evra, prvobitno je zaključen 2011. godine između francuske "DCNS/STKS" i "Rosoboroneksporta".

Prvi brod, koji je dobio naziv "Vladivostok", Francuska je trebalo da isporuči u novembru 2014. godine, ali zbog događaja u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji tadašnji francuski predsednik Fransoa Oland odlučio da obustavi ugovor.