18.03.2021.

09:15

Foto:

Planeta

TAJNA PORUKA 73 GODINE KRIJE MISTERIJU SMRTI KOJA JE SVET OSTAVILA U ČUDU! Uveče su primetili čoveka na plaži, ono što su sutradan zatekli enigma je i dan-danas!

Policija nije pronašla nikakve dokumente, a otisci prstiju i podaci o zubima se nisu slagali ni sa čim u svetskim bazama podataka. Sve etikete na odeći muškarca bile su pocepane, ali istražitelji su uspeli da povežu da je jakna američka.

Na komadiću papira koji se nalazio u džepu misterioznog čoveka pisalo je “Taman Šud”, što znači  “završeno” ili “gotovo“.

Jedino što se zna da su prolaznici uveče primetili čoveka na plaži, a ujutru je na istom mestu primećeno njegovo telo.

Informer

Identitet pokojnika i danas je misterija

Policija je našla papirić za koji se pokazalo da je pocepani deo poslednje stranice izuzetno retkog prevoda zbirke pesama persijskom mislioca Omara Kajama "Rubaijat".

Da sve bude jezivije, uskoro je jedan meštanin na zadnjem sedištu svog automobila pronašao upravo taj primerak knjige iz koje je istrgnut papirić, ali umesto kartice iz biblioteke, posvete ili bilo čega što bi otkrilo identitet nepoznatog pokojnika, knjiga je imala nešto što je celi slučaj odvelo u sfere totalne Zone sumraka.

Informer

Iz primerka knjige bio je pocepan upravo taj komadić papira a na poleđini su se nalazile kodirane oznake koje još uvek niko nije uspeo da dešifruje:

MRGOABABD
MTBIMPANETP
MLIABOAIAQC
ITTMTSAMSTGAB

Informer

Papirić sa šifrom

 

Ime koje se nalazilo na prednjem delu knjige dovelo je policiju do žene koja je rekla da je dala knjigu čoveku po imenu Boksal tokom Drugog svetskog rata i ona ga je, potom i prepoznala.

Činilo se da je misterija rešena, sve dok se nije otkrilo da je Boksal zapravo živ i da poseduje neoštećenu verziju knjige. Slučaj je postao još interesantniji jer je žena, koja je identifikovala čoveka, živela u Glenelgu, poslednjem gradu koji je pokojnik posetio prie nego što je otputovao autobusom do svog konačnog odredišta. Žena je zamolila policiju da ne objave njeno ime pošto je bila udata i želela je da izbegne skandal.

Informer

Knjiga odakle nedostaje deo

Slučaj Taman Šud tako i dalje ostaje jedna od najmisterioznijih smrti u Australiji i svetu.