11.03.2021.

19:37

Foto:

Planeta

"RAT AMERIKE SA KINOM NA PACIFIKU JE NEIZBEŽAN"! Američki general tvrdi: Suočićemo se sa 10.000 oklopnjaka, pregaziće nas ako im se ne SUPROTSTAVIMO!

- Kina ima 7.000 tenkova i 3.000 pešadijskih borbenih vozila, dakle 10.000 vozila koja će biti presudna ako ne budemo imali čime da im se suprotstavimo - rekao je general-major Ričard Kofman, direktor Armijskog unakrsnog funkcionalnog tima za borbena vozila sledeće generacije prisutnima u tom Centru tokom panela za Strateške i međunarodne studije.

- Da bismo im se suprotstavili, moramo biti tamo sa oklopom kako bismo sprečili Kineze da dođu u položaj relativne prednosti - dodao je general Kofman.

Kofman nije prvi general koji ističe važnost prisutnosti vojske na Tihom okeanu ali se do sada najveća važnost pridavala mornarici i marincima.

Njegova izjava nije slučajna i dolazi samo dva dana nakon što je potpredsednik Kineske centralne vojne komisije Su Kilang dao provokativnu izjavu o verovatnoći rata protiv Amerike.

- Vrhunski vojnik i predsednik Kineske centralne vojne komisije izjavio je da je rat protiv Amerike neizbežan - podsetio je Kofman.

General Kofman tvrdi da kineske vojne snage "svaki put koriste oklopna vozila".

- Razlog zašto vam je potrebna kopnena komponenta na Pacifiku je taj što će to biti jedina komponenta koja će biti presudna - rekao je Kofman.

- Ako želite da uzmete zemlju, ako želite da zadržite zemlju, ako želite da očistite zemlju, potreban vam je element zemlje - primećuje američki general.

Kofman je dodao da američka vojska radi na izradi lakših tenkova koji bi se brže prebacili na bojno polje, a koji bi ipak mogli da zaštite američke vojnike.