12.03.2021.

23:35

Foto:

Planeta

ODUZELI IM DECU JER SU PREDEBELA! Neobična sudska presuda u Velikoj Britaniji

Sud iz Saseksa na jugoistoku Engleske oduzeo je neimenovanim roditeljima dvoje dece jer su sa više od 150 kilograma "toliko debela da to pogubno utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje"! Nadležna socijalna služba prethodno je naložila roditeljima da ćerku (13) i sina (17) stave na poseban režim ishrane i redovno ih vode u teretanu kako bi bar malo smršali. Međutim, u tome nisu uspeli, pa su tinejdžeri poslati u hraniteljsku porodicu na neodređeno vreme.

Grickalice i sokovi

Probleme sa kilogramima dvoje tinejdžera imaju od najranijeg detinjstva jer im se ishrana uglavnom svodi na grickalice, sladoled i gazirana pića. Njihovi roditelji su tokom godina više puta upozoreni da moraju da pronađu način kako da nateraju decu da se zdravije hrane i imaju fizičke aktivnosti. Sud je čak platio teretanu tinejdžerima, kupio im pametne satove, koji mere potrošene kalorije i pređene kilometre, te im obezbedio stručnu pomoć i nutricioniste, ali ništa od toga nije dalo rezultat.

Sa pet godina imala 65 kilograma

Britanski mediji podsećaju da je sud u Velsu 2012. godine doneo sličnu odluku i da je tada oduzeo roditeljima petogodišnju devojčicu zbog prekomerne težine. Dete je, naime, imalo čak 65 kilograma, što je tri puta više nego što bi zdravi mališani u tom uzrastu trebalo da imaju. Devojčica je smeštena u hraniteljsku porodicu u Njuportu.

Majka je na suđenju rekla da "tinejdžere u tim godinama nije lako naterati da menjaju navike" i da je učinila sve što je mogla. Ona je naglasila da je otac napustio porodicu pre nekoliko godina i da od tada retko viđa decu. To joj, međutim, ništa nije pomoglo, pa je sud decu oduzeo roditeljima i smestio ih u hraniteljsku porodicu.

Sudija Džilijan Elis, koja je donela kontroverznu odluku, kaže da se radi o "tragičnom i neuobičajenom slučaju", te da je svesna da će je mnogi kritikovati. Ona je, međutim, navela da je preterana gojaznost počela da utiče na psihofizičko zdravlje dvoje tinejdžera i da je bila prinuđena da za njihovo dobro donese tako nepopularnu presudu.

Lepo vaspitani

- Slučaj je neobičan jer je jasno da je majka dobar roditelj, da je lepo vaspitala decu i da su ona veoma učtiva, bistra i šarmantna. Ali njihova ishrana je katastrofalna i nedopustiva. Deca su toliko ugojena da je njihovo zdravlje narušeno. U školi ih zadirkuju i potpuno su izgubili samopouzdanje. Morala sam da donesem ovakvu odluku - istakla je sudija.